Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 21 mrt 2021

Opnieuw protest op Museumplein, Amsterdam kondigt noodbevel af

Opnieuw heeft de gemeente Amsterdam een demonstratie op het Museumplein ontbonden. De ME zette waterkanonnen in om de aanwezigen uiteen te drijven. De meeste betogers hebben het plein verlaten, een kleine groep staat nog bij het Concertgebouw. De gemeente van Amsterdam heeft een noodbevel ingesteld. Of er aanhoudingen zijn verricht is nog niet bekend.

De actiegroep Nederland in Verzet had opgeroepen om vandaag opnieuw te demonstreren tegen de coronamaatregelen van het kabinet onder de noemer ‘koffie drinken voor vrijheid’. De gemeente had toestemming gegeven voor een demonstratie in het Arenapark, maar demonstranten kwamen toch naar het Museumplein.

Preventief fouilleren

Eerder op zondag was er overleg tussen de Amsterdamse driehoek van burgemeester, politie en justitie. Het Museumplein en de nabije omgeving zijn vandaag opnieuw aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie op en rondom het plein preventief mag fouilleren.

Gisteren was het plein ook als veiligheidsrisicogebied aangewezen. Toen was er een onaangekondigde demonstratie tegen het coronabeleid met zo’n duizend mensen. Er werden 58 mensen aangehouden.

Anti-racismeprotest

In het Westerpark is nog een protest gaande. Het Comité 21 maart organiseert een anti-racismeprotest in het kader van Internationale Dag tegen Racisme. Daarbij mogen vijfhonderd mensen aanwezig zijn. Dat maximum wordt overschreden. Daarom roept de gemeente mensen op om niet meer naar het Westerpark te komen. In Groningen, Den Haag, Rotterdam en Maastricht worden vergelijkbare protesten gehouden.

Rechter Israël: gemeente mag vaccinatie of test eisen van leraar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Opnieuw protest op Museumplein, Amsterdam kondigt noodbevel af
Sluiten