Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 1 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Omzet horeca krimpt ongekend hard door coronamaatregelen

Dat het niet goed gaat met de horeca, zal niet als een verrassing komen. De omzet is dan ook heel hard gekelderd, vooral van cafés en hotels.

De omzet in de Nederlandse horeca is vorig jaar door de coronacrisis met ruim een derde gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het voor de branche om de sterkste krimp ooit. De terugval was zeven keer groter dan de omzetdaling van 2009 bij de vorige crisis.

Horeca afhaal

Sinds half oktober kunnen cafés en restaurants alleen nog maar open zijn voor afhalers en het laten bezorgen van maaltijden. Hierdoor kelderden de opbrengsten in het slotkwartaal van vorig jaar met bijna 44 procent vergeleken met de periode daarvoor.

De strenge maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, waren vorig jaar eigenlijk het hele jaar door bepalend voor het omzetbeeld in de horeca. In het derde kwartaal maakte de sector juist een forse opleving door, nadat de overheid de maatregelen had versoepeld.

Half maart moest de horeca ook al de deuren sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daardoor namen de opbrengsten in het eerste kwartaal van vorig jaar met bijna 14 procent af. Dat was de eerste omzetdaling in zeven jaar. Vervolgens gingen de opbrengsten in het tweede kwartaal met iets meer dan de helft omlaag.

Cafés

Vooral cafés hebben het de laatste tijd zwaar. Zij hadden in de laatste drie maanden van 2020 meer dan 70 procent minder omgezet dan een kwartaal eerder. Restaurants, die nog profiteren van afhaal- en bezorgmaaltijden, boekten een kleine 57 procent minder omzet.

Hotels zakten met een min van dik 51 procent iets minder ver terug in het vierde kwartaal. Maar zij waren bezien over heel 2020 wel de groep met het meeste omzetverlies. Hun omzet kwam ruim de helft lager uit dan in 2019. Hotels hadden er last van dat er door de mondiale viruspandemie veel minder toeristen en zakenreizigers naar Nederland kwamen.

Overige horecasectoren laten de laatste tijd minder sterke krimpcijfers zien. Dan gaat het bijvoorbeeld om uitbaters van vakantiehuisjes en kampeerterreinen. Volgens het statistiekbureau liep de omzet in deze groep in het vierde kwartaal met 23 procent terug. Fastfoodrestaurants verloren op hun beurt iets minder dan 20 procent aan omzet in de laatste drie maanden van vorig jaar en kantines en cateringbedrijven maakten bijna 14 procent krimp door.

#socialmedia

Op social media reageren mensen niet heel verbaasd op de cijfers. Ook worden andere branches aangehaald waar „het nog veel erger is” dan de de horeca, zoals de reisbranche. Een ander stoort zich eraan dat clubs en discotheken niet worden genoemd. „Waarom wordt het nachtleven nooit genoemd? Discotheken, nachtclubs, enz. Zijn volgens mij al een jaar dicht en hebben vanaf maart vorig jaar 100% omzetverlies. Even voorstellen, een jaar geen inkomen!! Wie zou zijn hypotheek nog kunnen betalen?”

Drentse horecaman gooide z’n terras open: ‘Ik heb voor 10.000 euro schik gehad!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Omzet horeca krimpt ongekend hard door coronamaatregelen
Sluiten