Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 2 mrt 2021

Dj Lex Gaarthuis niet vervolgd voor groepsbelediging Chinezen

Vorig jaar leek het dj Lex Gaarthuis een goed idee om zijn carnavalsnummer slash coronalied over Chinezen te draaien ten tijde van de corona-uitbraak, die in China zijn oorsprong vond. Veel mensen konden het nummer niet bepaald waarderen en beklaagden zich bij Meldpunt Discriminatie. Gaarthuis ging daarna diep door het stof, en met verve.

Radio 10-dj Lex Gaarthuis wordt definitief niet vervolgd voor het coronalied dat hij in februari vorig jaar op de radiozender liet horen. Dat heeft het gerechtshof van Amsterdam vandaag bekendgemaakt. Het Pan Asian Collective tekende in januari bezwaar aan, toen al eerder werd besloten dat Gaarthuis niet vervolgd zou worden.

Op social media deed het toen heel wat stof opwaaien.

Chinezen

De radio-dj draaide het nummer Voorkomen is beter dan Chinezen, waarin hij Chinezen de schuld gaf van het coronavirus. In het lied werd onder meer gezongen: „Het komt allemaal door die stink-Chinezen” en er werd gewaarschuwd voor het eten van een Chinese maaltijd.

Het lied werd gezongen door Gaarthuis zelf, onder het alias Toon, een Rotterdammer die in de show op satirische wijze reageert op de actualiteit. 57 Chinees-Nederlandse organisaties noemden het nummer in een gezamenlijke verklaring „discriminerend en haatzaaiend”.

De politie en het Meldpunt Discriminatie kregen duizenden meldingen over het lied. De dj kwam al snel terug op zijn actie. Hij bood zijn excuses aan, ging diep door het stof en zocht de Chinese gemeenschap op voor een „constructief gesprek”.

Het gerechtshof noemde de uitspraak „stink-Chinezen” beledigend, maar begreep ook dat de dj niet als bedoeling had om te beledigen. „Integendeel: hij wilde juist de mening belachelijk maken van mensen, die denken dat Chinees eten een coronabesmetting zou kunnen veroorzaken.”

Bezwaar

Het collectief dat in januari bezwaar aantekende, vond dat Gaarthuis zich schuldig maakte aan groepsbelediging en aanzetten tot haat, discriminatie of geweld. „Wij zijn blij dat wij de kans krijgen om te laten horen dat dit lied een grens overschrijdt en veel mensen gekwetst heeft. Dat niet elk grapje leuk is”, liet Hui-Hui Pan van Pan Asian Collective toen weten.

Het OM ging eerder niet over tot vervolging omdat het coronalied satirisch moest worden opgevat. Ook nam justitie mee dat Gaarthuis zijn excuses had aangeboden en in gesprek wilde met de betrokken organisaties.

Arno is ten einde raad nu z’n zeldzame kuifcaracara Pino al een week zoek is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dj Lex Gaarthuis niet vervolgd voor groepsbelediging Chinezen
Sluiten