Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 21 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Vanaf morgen geen boetes voor kleine vergrijpen, door stukgelopen cao-overleg

De politie is er even klaar mee. Daarom schrijven agenten vanaf morgenochtend 07.00 uur geen boetes uit voor kleine vergrijpen. Een ‘klein vergrijp’ omvat geen richting aangeven, in een portiek rondhangen of door het rood fietsen op een rustige weg.

De politie doet dat uit protest tegen het stukgelopen cao-overleg met het kabinet, hebben de vakbonden laten weten. Deze actie kan volgens de bonden worden beschouwd „als opmaat naar verdere acties”.

Kabinet weigert ‘fatsoenlijk loonaanbod’

Volgens de politievakbonden weigert het kabinet „met een fatsoenlijk loonaanbod over de brug te komen”, en daar zijn ze boos over. Eerder deze maand trokken de bonden zich terug uit het cao-overleg en kondigden ze acties aan. Vooralsnog zijn de acties publieksvriendelijk. Wel kan je nog zo’n boete krijgen, agenten mogen zelf die afweging maken. Maar „in principe” zou dat niet moeten gebeuren.

De bonden hebben hun leden opgeroepen de komende tijd alleen nog bekeuringen uit te schrijven bij grove schendingen van de openbare orde, overtredingen van coronavoorschriften en snelheidsovertredingen. „Het streven is dat in alle andere gevallen wordt volstaan met een waarschuwing en het aanbieden van een speciale actiebon, met daarop informatie over dit vakbondsprotest”, laten de bonden weten.

Impasse over politie-loonsverhoging

Justitieminister Ferd Grapperhaus en de bonden zitten in een impasse over een loonsverhoging. Er is wel een loonsverhoging aangeboden vanuit de overheid: 1,3 procent. Ook twee eenmalige uitkeringen van 300 euro liggen op tafel. Maar de bonden vinden dat niet voldoende. Zij willen 2,5 procent verhoging en twee eenmalige uitkeringen, van 350 euro en 300 euro. De bonden hadden het kabinet tot vrijdag de tijd gegeven om met „een acceptabele loonsverhoging” te komen, maar dat is niet gebeurd.

„De werkdruk bij de politie was voorafgaand aan de pandemie al zorgwekkend genoeg”, melden de vakbonden. „Sinds het uitbreken van de coronacrisis is de belasting van de politiemedewerkers alleen maar toegenomen. Naarmate de beperkingen ingrijpender werden en stringente handhaving noodzakelijker, kwam de politie steeds meer als uitvoerende instantie in beeld, en in de frontlinie.”

Ook bij de vorige cao-onderhandelingen hield de politie voet bij stuk. De bonden dreigden toen zelfs met de zwaarste acties ooit: een heel weekeinde alleen nog bij echte nood uitrukken. Dat ging op de valreep niet door, in september 2018 werd toch nog een akkoord gesloten.

Het korps telt 63.000 fulltimebanen, waarvan ongeveer 50.000 operationeel. De politie is naar eigen zeggen de grootste werkgever van Nederland.

Proefevenementen ‘goed begin, maar nu doorpakken’, wel één besmet persoon tot nu

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vanaf morgen geen boetes voor kleine vergrijpen, door stukgelopen cao-overleg
Sluiten