Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 16 feb 2021 / 13:21 uur

Al ruim achthonderd middelen tegen Covid-19 in ontwikkeling

Ruim achthonderd keer is er, verspreid over de hele wereld, afgelopen jaar gestart met een onderzoek naar een vaccin of medicijn tegen Covid-19, de veroorzaker van het coronavirus. Dat telt de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) in Den Haag, die een MedicijnMonitor bijhoudt.

Uit die onderzoeken zijn tot nu toe onder meer de drie vaccins en nog twee medicijnen gekomen. Die zijn inmiddels door het geneesmiddelenagentschap EMA voor Europa goedgekeurd.

Vaccins tegen covid

„Als er maar 10 procent van slaagt, dan zouden we de hele wereld waarschijnlijk kunnen helpen”, aldus VIG-directeur Gerard Schouw. Middelen die al bestonden, maar waarbij later is gekeken of ze iets tegen Covid kunnen betekenen, zijn niet meegenomen in de monitor.

Bijna een jaar geleden werd de eerste Nederlander positief getest op het coronavirus. Op dat moment waren er wereldwijd al 67 vaccins en medicijnen in ontwikkeling. Dat is nu dus twaalf keer zoveel. „De feiten in deze monitor illustreren de veerkracht en relevantie van de geneesmiddelensector, juist in crisisperiodes”, zegt Schouw.

Andere onderzoeken

De onderzoeken naar de bestrijding van Covid komen bovenop die naar 18.000 andere medicijnen. Wetenschappers doen op dit moment ook onderzoek naar wel honderd middelen tegen alzheimer, dat door de vergrijzing toeneemt. De zo gevreesde ziekte is nog steeds amper te bestrijden. Maar Schouw wijst op andere, gestage successen: „De overlevingskans bij kanker, een ziekte die jaarlijks ruim 100.000 Nederlanders treft, stijgt jaarlijks met 1 procent.”

Wel moet de toegang van patiënten tot medicijnen sneller worden geregeld, zegt Schouw. „Daarom gaan we in gesprek met overheden en artsen, om de toegang te versnellen. Dat is voor sommige patiënten letterlijk van levensbelang.”

Reacties op einde avondklok stromen binnen: ‘Feest op straat vanavond’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Al ruim achthonderd middelen tegen Covid-19 in ontwikkeling
Sluiten