Metro
Metro Binnenland 2 jan 2021 / 11:53 uur

Zorgmedewerkers acute zorg worden zo snel mogelijk gevaccineerd

Ongeveer 30.000 zorgmedewerkers worden toch eerder gevaccineerd. Dat heeft het kabinet besloten. Ziekenhuizen werken nu het plan uit om zo snel mogelijk te beginnen.

Tot nu toe werd er gezegd dat Nederland pas op  vrijdag 8 januari zou beginnen met vaccineren. Ook zou het verpleeghuispersoneel als eerste aan de beurt zijn. Daar komt nu het ziekenhuispersoneel ook bij. Mensen die in de acute zorg werken worden zo snel mogelijk gevaccineerd tegen het coronavirus. Het gaat om verpleegkundigen en artsen die op de intensive care, spoedeisende hulp of corona-afdeling werken, maar ook om bijvoorbeeld ambulancepersoneel.

Onder vuur

Daarmee wordt er gehoor gegeven aan de oproep vanuit ziekenhuizen. Andere Europese landen dienen sinds vorige week het Pfizer-vaccin al toe. Daardoor kwam minister De Jonge onder vuur te liggen. Hij moet zich dinsdag in de Tweede Kamer verantwoorden.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) komt zo snel mogelijk met een plan van aanpak, melden de zorgministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark. Uiterlijk maandag moet duidelijk zijn wat de kortst mogelijke termijn is waarop de vaccinatie van deze groep van circa 30.000 mensen kan beginnen.

Voorbereiding kost tijd

Volgens Ernst Kuipers, de voorzitter van het LNAZ, is het niet mogelijk om eerder te beginnen met de vaccinatie van 8 januari. Dat zei hij is zaterdag op NPO Radio 1. Volgens hem kost de voorbereiding enige tijd.

De woordvoerster van Kuipers laat weten dat er de afgelopen dagen volop achter de schermen is overlegd sinds Kuipers en ic-voorman Diederik Gommers minister De Jonge woensdagavond in Nieuwsuur opriepen om zorgpersoneel als eerste te vaccineren, liefst vanaf 4 januari al. De Jonge zei toen dat hij daar niet voor maandag op zou terugkomen.

Ic’s en spoedeisende hulp

Volgens bronnen in Den Haag is vorige week al besloten om te beginnen met het ziekenhuispersoneel. Dat meldt de NOS. Maar ziekenhuizen kregen eerst de vraag om een plan te maken. Er zou worden begonnen met personeel van de ic’s, de corona-afdeling de spoedeisende hulp.

Lees ook: India keurt AstraZeneca goed als eerste vaccin tegen coronavirus

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zorgmedewerkers acute zorg worden zo snel mogelijk gevaccineerd
Sluiten