Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 2 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Noord- en Waddenzee 2 jaar na ramp MSC Zoe nog steeds vol met afval

Inmiddels twee jaar geleden vond de containerramp met de MSC Zoe plaats op de Noordzee. Maar liefst 342 containers gevuld met spullen vielen overboord de zee in. Volgens RTL Nieuws ligt er nu, zo’n 2 jaar na de ramp, nog steeds bijna 1 miljoen kilo aan afval in de Noordzee.

Overal op de waddeneilanden spoelden spullen aan. Van speelgoed tot piepschuim, de stranden lagen bezaaid met voorwerpen en verpakkingsmaterialen en de natuur had het zwaar te verduren.

In totaal zou er door de containerramp zo’n 3,2 miljoen kilo afval in het water van de Noordzee en de Waddenzee terecht gekomen zijn. Een deel van dit afval is gezonken en ligt op de bodem van de zee. De rest van de troep is destijds aangespoeld op de Waddeneilanden, waar mensen uit het hele land klaarstonden om alles op te ruimen.

Schadelijk

Ook op zee ging het opruimen gedreven door. Vissers en bergers hielpen mee en ruim 11 maanden lang werd er afval uit zee gehaald. In november 2019 besloot men te stoppen met het bergen van afval. Op dat moment zou er in totaal zo’n 2,4 miljoen kilo troep uit ze zee gehaald zijn.

Verloren lading uit containers van de MSC Zoe, opgespeurd door een duikteam. Foto: ANP SIESE VEENSTRA

Die 2,4 miljoen kilo afval komt echter niet in de buurt van de 3,2 miljoen kilo afval die er in totaal in het water belandde. Zeker een kwart van het oorspronkelijke vuil zwerft nog rond in de zee en dat is schadelijk voor de flora en fauna die er leven.

‘Probleem verdwijnt niet vanzelf’

„Het moet zo snel mogelijk worden opgeruimd”, zegt Ewout van Galen van Stichting De Noordzee. „Ook het onzichtbare afval in zee is schadelijk.”

Foto van het verzamelde afval van de MSC Zoe
Afval van de MSC Zoe wordt verzameld op de kade in de haven van Terschelling. Foto: ANP NIELS WENSTEDT

„We zijn blij met de moeite die is gedaan en de 2,4 miljoen kilo afval die uit zee is gehaald,” stelt Van Galen. „Maar het kan niet zo zijn dat nu alleen het afval wordt opgeruimd dat toevallig aanspoelt of in een vissersnet belandt. Plastic afval vergaat niet, dus dit probleem verdwijnt niet vanzelf.”

Lees ook: Zorgmedewerkers acute zorg worden zo snel mogelijk gevaccineerd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.