Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 17 jan 2021

Rutte weer premier, ondanks val kabinet? De kans is groot

Rutte is nu demissionair premier, maar de kans is groot dat hij na de verkiezingen in maart gewoon weer premier wordt. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt namelijk dat de val van het kabinet qua zetels weinig uitmaakt.

Sterker nog, de vier partijen die al in de regering zaten, komen steeds dichter bij een meerderheid van 76 zetels. Rutte heeft zelf al aangegeven dat hij lijsttrekker blijft, dus als de VVD wederom de grootste wordt, is hij opnieuw premier.

Meer zetels voor VVD, D66

Vergeleken met de vorige peiling krijgt de VVD er twee zetels bij. In de peiling staat die partij nu op 35 zetels. Ook D66 wint een zetel en komt daarmee uit op 14 zetels. Voor het CDA en de ChristenUnie is het minder positief: beide partijen verliezen een zetel. Het CDA komt dan op 17 zetels te staan, de CU op 7.

Lodewijk Asscher deed wel afstand van het lijsttrekkerschap van de PvdA. Ook die partij gaat er een zetel op achteruit, en blijven haken op 10 zetels. De PVV (25), GroenLinks (10), Partij voor de Dieren (7) en Forum voor Democratie (4) blijven op een gelijk aantal zetels staan. De SGP verliest er 1 en gaat van 4 naar 3, de SP wint er 1 en komt daarmee op 10 zetels.

Lijsttrekker

Ook vroeg De Hond de deelnemers aan zijn peiling of ze vinden dat Mark Rutte (VVD), Wopke Hoekstra (CDA) en Sigrid Kaag (D66) zich moeten terugtrekken als lijsttrekker van hun partij. Maar dat hoeft van de kiezers niet, slechts een minderheid vindt dat een goed idee. Onder de kiezers van de eigen partij vindt maar een heel klein aantal dat.

De PvdA krijgt er wel van langs in de peiling: slechts 15 procent van de kiezers geeft de partij nog een kans op een stem. Aan die mensen is gevraagd wie ze als lijsttrekker van die partij willen. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft duidelijk de voorkeur: 66 procent zegt zeker of waarschijnlijk op de PvdA te stemmen met hem als lijsttrekker. Kamervoorzitter Khadija Arib staat op de tweede plek met 59 procent, gevolgd door vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans (53 procent) en PvdA-fractievoorzitter Lilianne Ploumen (47 procent).

Lees ook: Biden wil vanaf dag één aantal besluiten Trump ongedaan maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Rutte weer premier, ondanks val kabinet? De kans is groot
Sluiten