Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 17 jan 2021

Biden wil vanaf dag één aantal besluiten Trump ongedaan maken

Aankomend Amerikaans president Joe Biden wil in de eerste tien dagen na zijn aantreden tientallen zogeheten executive orders (presidentiële bevelen) uitvaardigen. Daarmee wil hij een aantal politieke beslissingen van zijn voorganger Donald Trump ongedaan maken. Dat schrijft de New York Times die over de plannen van de toekomstige regering beschikt.

Biden wil direct na aantreden dat zijn land terugkeert in het klimaatakkoord van Parijs. Zijn voorganger, Donald Trump, besloot in 2019 om uit het akkoord te stappen. Trump houdt namelijk nog altijd vol dat het klimaat niet opwarmt, maar juist afkoelt.

Rampenbestrijding tegen corona

Ook wil Biden het reisverbod naar de Verenigde Staten uit moslimlanden ongedaan maken, huisuitzettingen gedurende de coronapandemie verbieden, afbetalingen van studieschulden tijdelijk opschorten, immigrantenkinderen die nu gescheiden zijn van hun ouders herenigen en een mondkapjesplicht voor federale overheidsgebouwen en het openbaar vervoer instellen. Kortom, een hoop executive orders dus.

Een foto van Joe Biden en Kamala Harris, president, amerika, fox news
Joe Biden tijdens een speech, met achter zich toekomstig vice-president Kamala Harris. Foto: Getty Images / Chip Somodevilla

Afgelopen week presenteerde Biden al een economisch steunpakket ter waarde van 1,9 biljoen dollar (1560 miljard euro) om de VS te helpen de coronapandemie en de zware economische omstandigheden waarin het land verkeert, door te komen.

Verder gaat Biden de rampenbestrijding inzetten tegen het coronavirus. Hij doet een beroep op het nationale FEMA-agentschap, dat gaat helpen bij het coördineren en uitvoeren van grootschalige vaccinaties. Biden heeft namelijk beloofd 100 miljoen Amerikanen te vaccineren tijdens zijn eerste honderd dagen als president.

Immigratiewetgeving aanpassen

Daarnaast wil Biden de immigratiewetgeving aanpakken. Hij wil zo 11 miljoen mensen die momenteel illegaal in de Verenigde Staten wonen een kans op het staatsburgerschap bieden.

Al met al, zal Biden naar verwachting dus aardig wat beslissingen van zijn voorganger Donald Trump ongedaan maken door middel van presidentiële bevelen. Joe Biden wordt op woensdag 20 januari officieel geïnaugureerd als nieuwe president van de Verenigde Staten. In februari wil hij vervolgens met een uitgebreider hulpplan komen.

Lees ook: Man aangehouden na verstoppen drugs in heuptasje 2-jarig neefje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Biden wil vanaf dag één aantal besluiten Trump ongedaan maken
Sluiten