Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 19 jan 2021

RIVM: opmars van de Britse variant overschaduwt daling coronacijfers

Dan denk je: fijn, de besmettingen worden minder… Maar dan ligt die Britse variant in onze nek te hijgen.

Het aantal coronagevallen is voor de vierde week op rij gedaald. In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 38.776 meldingen van positieve tests. Dat is zo’n 21 procent minder dan in de week ervoor.

Opmars Britse variant

Het RIVM zegt dat dit „gematigd positieve beeld” wordt overschaduwd door „de opmars” van de Britse variant. Een op de tien besmet geraakte personen heeft waarschijnlijk deze mutatie onder de leden. Half februari is dit waarschijnlijk gestegen tot de helft. Dat leidt dan tot meer ziekenhuisopnames en meer sterfgevallen, verwacht het RIVM.

In de week van 16 tot en met 22 december kreeg het RIVM 82.340 meldingen van positieve tests. Dat zakte naar 67.388 een week later. Rond de jaarwisseling werden 56.440 nieuwe gevallen geregistreerd. Vorige week dinsdag meldde het RIVM 49.398 vastgestelde besmettingen in de zeven dagen ervoor.

RIVM: sterfgevallen

Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen daalde. In de afgelopen week werden 1348 mensen opgenomen op een verpleegafdeling en 252 op een intensive care. Een week eerder ging het om respectievelijk 1628 en 299 mensen. Het RIVM kreeg 608 meldingen van sterfgevallen binnen, tegen 743 een week eerder.

Het reproductiegetal staat nog steeds een fractie onder de 1, maar er is wel een verschil te zien. De Britse variant verspreidt zich namelijk aanzienlijk sneller dan de ‘oude’ versie van het virus. Het reproductiegetal van de Britse variant is ongeveer 1,3. Het aantal besmettingen met de oude variant wordt dus heel langzaam kleiner, maar het aantal besmettingen met de Britse variant stijgt snel. In feite zijn er twee aparte epidemieën aan de gang, zegt het RIVM.

Kinderen lopen minder risico om de Britse variant op te lopen dan volwassenen en ze worden er minder ziek van, stelt het RIVM. Het is niet bekend of ze de variant ook minder vaak kunnen overdragen aan volwassenen.

Het percentage positieve tests in de teststraten daalt. Bijna 300.000 mensen zijn in de afgelopen week getest. Een op de negen mensen bleek het coronavirus onder de leden te hebben. Een week eerder gold dit voor een op de acht mensen. Een uitbraak is onder controle wanneer minstens twee weken achter elkaar maximaal 5 procent van alle uitgevoerde tests positief is.

‘Mutants’

Op social media roepen mensen van alles. „We blijven achter. Wij willen een Nederlandse variant!”, schrijft iemand. Een ander noemt, niet voor het eerst, het RIVM „leugenaars” en weer een ander haalt juist uit naar de ‘coronawappies’, en heeft een nieuwe bijnaam voor ze bedacht. „Met Schiphol gaan we alle varianten krijgen, Brazilië heeft een mooie collectie o, binnen te halen. Al deze covidiots (en lakse rest van NL) zorgen dat mutaties sneller gaan. Ironisch want in evolutie geloven ze veelal niet. Ik ga ze Mutants noemen vanaf nu.”

Kuipers

Kuipers uitte gisteren al zijn ernstige zorgen over de variant die dan onze ‘westerburen’ komt. Nederland in „een soort race tegen de klok” terechtgekomen.

Met berekeningen laat de voorzitter van de acute zorgsector zien dat de Britse mutatie in theorie al binnen anderhalf tot drie maanden dominant kan worden in Nederland, net zoals in Engeland is gebeurd. Daar zijn ziekenhuizen overspoeld door coronapatiënten. „Ik had vanochtend een Britse collega aan de telefoon die zei: ‘You ain’t seen nothing yet‘ (Je hebt nog niets gezien). De ziekenhuisbezetting in Engeland ligt een factor 4 hoger dan hier. Er zijn ziekenhuizen die nauwelijks nog opereren, daar worden alleen nog operaties uitgevoerd die binnen 24 uur noodzakelijk zijn. Dat is een situatie waar je echt van weg wilt blijven.”

Lees ook: Kabinet komt met extra maatregelen, morgenmiddag persconferentie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
RIVM: opmars van de Britse variant overschaduwt daling coronacijfers
Sluiten