Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 25 jan 2021

RIVM meldt minste coronagevallen sinds begin december

Tussen gisterochtend en vanochtend zijn 4129 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december.

In de afgelopen zeven dagen zijn 35.965 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op 5138 per dag. Het gemiddeld daalt al een tijdje.

Op maandagen ligt het cijfer over het algemeen wat lager dan later in de week. Maar ook vergeleken met eerdere maandagen daalt het aantal nieuwe coronagevallen. Precies een week geleden meldde het RIVM 4800 vastgestelde besmettingen en de week daarvoor bijna 5500. Op de eerste maandag van 2021 waren er meer dan 6600 nieuwe gevallen en op de laatste maandag van 2020 meer dan 7400.

Afgelopen etmaal werden 40 sterfgevallen gemeld, tegen 30 gisteren. Dat aantal ligt op zondagen en maandagen meestal lager dan op andere dagen. Bovendien wil het niet zeggen dat al deze mensen in 24 uur tijd zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms een tijd later pas doorgegeven.

Avondklok

We hebben sinds een paar dagen te maken met een avondklok, om het aantal coronagevallen nog meer terug te dringen. Die avondklok ging afgelopen zaterdag in, van 21.00 tot 04.30 mag dan niemand meer buiten komen. Wel zijn er een paar uitzonderingen, zoals het aangelijnd uitlaten van je hond of werkgerelateerde zaken.

Sinds de invoering van de avondklok hebben al 5765 mensen een boete gekregen omdat ze zich niet aan de avondklok hielden.Dat meldt de politie. In totaal werden er de afgelopen week 7045 coronaboetes uitgeschreven voor zaken als het niet voldoende afstand houden, het niet naleven van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, groepsvorming en de verkoop van alcohol, meldt de politie.

Ook zijn afgelopen week, tussen maandagochtend en zondagavond, zeker 790 mensen gewaarschuwd omdat ze zich niet hielden aan de coronamaatregelen.

Lees ook: Onze avondklok-rellen doen ook buitenlandse wenkbrauwen fronsen: ‘Bloody idiots’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
RIVM meldt minste coronagevallen sinds begin december
Sluiten