Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 25 jan 2021 / 17:00 uur

‘Geef verwarde mensen geen boete bij handhaving avondklok’

We kennen bijna allemaal wel een verwarde buurvrouw die dagelijks in haar badjas voorbij komt lopen. Of de in zichzelf pratende man die altijd bij het winkelcentrum staat. Wat nou als zij, en vele andere verwarde mensen, niet doorhebben dat het al negen uur is en de avondklok ingaat?

Zorgorganisaties roepen handhavers op terughoudend op te treden tegen mensen met psychische problemen in de handhaving van de avondklok. Zij zijn vaak niet in staat om verstandige afwegingen te maken of aanwijzingen goed op te volgen. Voor deze mensen is het niet passend om boetes uit te delen of daarmee te dreigen, stellen de belangenorganisaties MIND, V&VN en de NVVP.

Verwarde mensen

Volgens de organisaties heeft de coronacrisis tot nu toe al grote gevolgen voor mensen met (ernstige) psychische of psychosociale problemen. „Sinds corona ervaren mensen met psychische problemen meer angst, depressies, spanning, stress en paniekaanvallen. Het merendeel van deze mensen zal zich waarschijnlijk aan de avondklok houden, maar voor een minderheid zal dit heel moeilijk zijn”, aldus de organisaties.

Als voorbeelden geven ze mensen met psychische spanningen die de straat opgaan of direct contact met familie nodig hebben om tot rust te komen. Ook gaat het om mensen die te maken hebben met grote spanningen in de thuissituatie of (dreiging van) huiselijk geweld en mensen die door verwardheid de betekenis van de avondklok niet overzien.

Paniek

De zorgorganisaties adviseren handhavers om bij het aantreffen van iemand op straat, snel een indruk te krijgen van iemands geestelijke toestand en de-escalerend op te treden. Ook bij de invoering van de mondkapjesplicht, is gevraagd om terughoudend op te treden. Voor sommige mensen met psychische problemen is het dragen van een mondkapje niet mogelijk of kan dat schadelijke effecten hebben. Bijvoorbeeld voor mensen die last hebben van ernstige angst of paniek, moeite hebben met hun ademhaling of door een trauma geen gezichtsmasker verdragen.

Lees ook: Onze rellen doen ook buitenlandse wenkbrauwen fronsen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Geef verwarde mensen geen boete bij handhaving avondklok’
Sluiten