Alrik de Jong
Alrik de Jong Binnenland 14 jan 2021 / 10:40 uur

Reacties op terugtreding Asscher: ‘Dan moet iedereen opstappen’

Het nieuws dat Lodewijk Asscher vanwege de toeslagenaffaire opstapt als lijsttrekker bij de PVDA, slaat in Den-Haag in als een bom. Politiek experts en andere betrokkenen geven hun mening op Twitter, de druk op het kabinet wordt nu wel heel groot. Een overzicht van de reacties.

Asscher liet vanochtend in een videoboodschap weten dat hij opstapt als lijsttrekker bij de PVDA. Daarbij maakte hij duidelijk dat de toeslagenaffaire daarvan de reden is.

Lodewijk Asscher stapt op als lijsttrekker

„Ik heb zelf de afgelopen bijna 20 jaar de Partij van de Arbeid vertegenwoordigd”, aldus Asscher, in de video die hij op Twitter en Facebook deelde. „Ja, ik was minister van sociale zaken in de vorige grote crisis die ons land bezig hield. Nee, ik wist niet dat de Belastingdienst een onrechtmatige jacht had geopend op duizenden gezinnen.”

Verder liet Asscher weten het belangrijk te vinden om fouten rond de toeslagenaffaire toe te geven, in plaats van tactisch te zwijgen. „Ik heb wetten gewijzigd, boetes gematigd. Ik hoop vurig dat er op 17 maart een sterkere Partij van de Arbeid wordt gekozen, omdat ik denk dat dat essentieel is voor een eerlijkere toekomst. Maar ik stel vast dat de discussie over mijn rol op dit moment het niet mogelijk maakt om daarvoor te zorgen.”

Op zijn opstappen wordt gemengd gereageerd. Enerzijds vinden mensen het een goed besluit van de politicus, anderzijds wordt ook de vraag gesteld waarom alleen de leider van een oppositiepartij is opgestapt. Asscher is de enige die verantwoordelijkheid neemt, klinkt het. Terwijl de toeslagenaffaire een VVD/CDA-tintje heeft.

Reacties op Twitter

Na het de aftreding van Lodewijk Asscher regent het reacties van politiek experts en andere prominente Nederlanders met een mening. Is dit de eerste steen die valt in de toeslagenaffaire-domino? Wat moeten de andere ministers doen? Is dit kabinet nog houdbaar? De reacties op een rij.

‘Als er een weggaat, moet iedereen weg’

‘Alleen de oppositie?’

‘De enige die verantwoordelijkheid durft te nemen na de toeslagenaffaire’

‘Verhoogde druk op kabinet’

‘Waarom Asscher nog wel in het zadel houden?’

‘Knopen doorhakken’

Waardering van Rutte

Verantwoordelijkheid nemen

Grote waardering

Volg het debat hier

Lees hier waarom Rutte, in tegenstelling tot Asscher, de dans ontspringt in de aangiftes rond de toeslagenaffaire.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Reacties op terugtreding Asscher: ‘Dan moet iedereen opstappen’
Sluiten