Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 1 jan 2021

Politiebond: veel incidenten, maar geen veldslag

Ondanks het vuurwerkverbod en andere coronamaatregelen moest de politie tijdens de jaarwisseling toch nog vaak optreden. Het ging dan veelal om vuurwerk afsteken, illegale feesten en brandstichtingen, zegt Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond. „Vooral het aantal autobranden viel echt op.” Ook werd er nog geregeld agressie gebruikt tegen hulpverleners, al dan niet door mensen onder invloed.

Maar toch is oud en nieuw „geen veldslag” geworden, zoals die in eerdere jaren door de politie werd ervaren, volgens Struijs. De incidenten waren wel verspreid, er waren geen grote brandhaarden. Tegen 03.00 uur werd het volgens Struijs wel rustiger, mede door de mist. Maar ook in de ochtend worden nog altijd illegale feesten beëindigd, vertelt hij.

Vanwege corona mochten mensen niet in grote groepen bijeenkomen en ook het vuurwerkverbod was deels ingesteld om samenscholing te voorkomen. „Dat is niet altijd gelukt”, zegt Struijs. „De hoofddoelstelling is wel geslaagd”, denkt hij. „Dat was namelijk de zorg ontlasten.” Het vuurwerkverbod heeft in die zin „een positief effect” gehad.

Wat hem verder opviel was dat veel mensen incidenten bij de politie meldden. Omdat er ook veel agenten in de nacht op de been waren, kon snel worden ingegrepen en erger worden voorkomen, legt Struijs uit.

Illegale feesten

Er waren met de jaarwisseling meerdere illegale feesten in ons land. Bij het beëindigen van één van die feesten, zijn vier politiemensen gewond geraakt. Het gebeurde vanochtend vroeg toen de agenten een feest in een pand aan de Koningsweg in Arnhem stil wilden leggen. Twee van de agenten moesten voor behandeling naar het ziekenhuis.

Uiteindelijk moest de ME het feest beëindigen. Er waren zeker zeventig feestgangers aanwezig, een deel van hen verzette zich en gooide met stenen naar de agenten. Drie bezoekers zijn aan gehouden wegens het plegen van openlijk geweld.

In Didam heeft de politie boetes uitgedeeld aan veertien jongeren die in een keet een illegaal feestje aan het vieren waren. Ze konden niet de coronamaatregelen volgen en 1,5 meter afstand houden.

Politie bekogeld met vuurwerk

Voor sommige agenten zal het alsnog als een ‘veldslag’ hebben gevoeld. Bijvoorbeeld de politie in Amsterdam Nieuw-West, zij werden namelijk met vuurwerk bekogeld. Groepen jongeren zorgden daar voor onrust. De politie heeft vijf mensen aangehouden. Er zijn geen agenten gewond geraakt.

Ook in Amsterdam-Oost was het onrustig, eveneens met groepen jongeren. Ze staken zwaar vuurwerk af, de politie zette de ME in om de jongeren te verdrijven. Volgens een woordvoerder werd het daarna rustiger. Er zijn geen aanhoudingen verricht, maar de politie sluit niet uit dat dat later alsnog zal gebeuren.

Lees ook: Belgische man krijgt vuurpijl in zijn gezicht en overlijdt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Politiebond: veel incidenten, maar geen veldslag
Sluiten