Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 30 jan 2021

Nederland krijgt komende weken veel meer vaccinatielocaties

Nu de vaccinatie van ouderen, verpleeghuismedewerkers en medisch personeel op gang komt, komen ook andere groepen aan de beurt om gevaccineerd te worden tegen het coronavirus. Tot nu toe zijn ongeveer 200.000 mensen ingeënt, wat betekent dat er nog ongeveer 14 miljoen mensen te gaan zijn. Daarom verrijzen de komende weken tientallen nieuwe vaccinatielocaties in het hele land. Het aantal plekken waar geprikt wordt, moet worden uitgebreid van 26 naar 55. Later komen er nog meer locaties.

Rotterdam, Den Haag en Groningen krijgen een tweede prikplek. In Rotterdam krijgen mensen het vaccin al toegediend bij vliegveld Rotterdam The Hague Airport en daar komt de monumentale Van Nellefabriek bij. Inwoners van Den Haag en omstreken kunnen binnenkort naar een voormalige vestiging van het HagaZiekenhuis. Nu is er al een prikpost bij het stadion van ADO Den Haag, aan de andere kant van de stad. Groningen krijgt behalve MartiniPlaza ook een vaccinatielocatie in schaatshal Kardinge.

Nieuwe vaccinatielocaties

Veel nieuwe priklocaties komen in sporthallen. Maandag zullen vaccinatieposten in sporthal Schelfhorst in Almelo en sporthal De Braak in Helmond gebruikt worden. Ook in topsporthal SaZa in Doetinchem wordt vanaf komende week gevaccineerd. Daarnaast worden sporthallen in Almere, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Schiedam en Spijkenisse eveneens omgetoverd tot vaccinatielocaties. En in Hardenberg is de keus gevallen op een evenementenhal en in Sommelsdijk op een recreatiecentrum. In het Noord-Hollandse Middenmeer wordt een post opgebouwd op bedrijventerrein Agriport.

Foto van een van de nieuwe vaccinatielocaties in de Jaarbeurs in Utrecht
In sommige plaatsen hebben GGD’en al wel besloten dat er een plek komt om mensen te vaccineren, maar moet de uiteindelijke locatie nog vastgesteld worden. Foto: ANP SANDER KONING

In Utrecht gebruikt men vanaf dinsdag de Jaarbeurs. Daar kunnen ongeveer 2800 mensen per dag worden gevaccineerd. Ook in Ede, Emmen en Sneek komen vaccinatielocaties. In sommige plaatsen hebben GGD’en al wel besloten dat er een plek komt om mensen te vaccineren, maar moet de uiteindelijke locatie nog vastgesteld worden. Dat geldt voor Best, Culemborg, Dokkum, Drachten, Emmeloord, Franeker, Heerenveen, Koudum, Oosterwolde, Tiel en Valkenswaard.

Volgorde vaccinatie

Nederland startte op 6 januari met vaccineren, als laatste land in de Europese Unie. Het inenten begon met medewerkers van verpleeghuizen, ambulancepersoneel en artsen en verpleegkundigen van intensive cares en spoedeisende hulp. Inmiddels zijn ook ouderen, gehandicapten en huisartsen ingeënt.

In februari moet de vaccinatie van cliënten en medewerkers uit de geestelijke gezondheidszorg en van zelfstandig wonende 60-plussers beginnen. Ook mensen van 18 tot 60 jaar met medische klachten zijn dan aan de beurt. In april krijgen overige zorgmedewerkers een prik, en vanaf mei moet de rest van de bevolking worden ingeënt.

Lees ook: Okselhaar en tattoo’s: bonusdochter Kamala Harris tekent modellencontract

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederland krijgt komende weken veel meer vaccinatielocaties
Sluiten