Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 30 jan 2021 / 14:30 uur

Weer aanhoudingen voor opruiende berichten op social media

De politie heeft in het hele land weer een aantal aanhoudingen verricht wegens opruiing, meldden diverse eenheden op Twitter. In Arnhem is een 18-jarige vrouw aangehouden. Zij zou eerder deze week opruiende berichten in een chatgroep hebben geplaatst.

In het Limburgse Stein is een jongen van 16 jaar opgepakt. Via social media had hij opruiende berichten geplaatst waarop hij werd aangehouden. Hij mocht na verhoor weer naar huis. Ook is een 30-jarige man uit Eindhoven opgepakt, die op sociale media had opgeroepen om te gaan rellen bij een winkelcentrum in die stad.

Bedreiging van politieagenten

Een 17-jarige jongen uit Stede Broec is vrijdagavond aangehouden na rechercheonderzoek naar een WhatsApp-groep waarin hij bedreigingen tegen een politieagent zou hebben geuit. Ook riep hij op te gaan rellen in Enkhuizen. Een ander (21) uit deze groep is al eerder opgepakt en moet maandag verschijnen voor de rechter-commissaris.

In meerdere gemeenten is dit weekend een noodverordening van kracht.
De politie benadrukt dat opruiing een strafbaar feit is. “Niet alleen het plaatsen van dit soort berichten, maar ook het delen ervan kan grote gevolgen hebben.” Foto: ANP

Vrijdagavond is ook een 19-jarige Amsterdammer aangehouden omdat hij een wijkagent online zou hebben bedreigd. De aanhouding volgde na een bericht op Facebook waarin een beloning werd uitgeloofd voor degene die de betreffende wijkagent iets zou aandoen. Absoluut onacceptabel, stellen politie en Openbaar Ministerie. Er is meteen een opsporingsonderzoek gestart om de identiteit van de plaatser van het bericht te achterhalen. De 19-jarige man wordt maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Strafblad

De politie benadrukt dat opruiing een strafbaar feit is. „Niet alleen het plaatsen van dit soort berichten, maar ook het delen ervan kan grote gevolgen hebben.” Zo levert het een strafblad op. Politie en Openbaar Ministerie noemen bedreigingen van politiemensen bovendien „absoluut onacceptabel”.

De afgelopen dagen, sinds de avondklok is ingegaan, zijn al veel mensen opgepakt omdat ze op sociale media opruiende berichten of bedreigingen hadden geplaatst. Tijdens (super)snelrechtzittingen zijn hiervoor meerdere onvoorwaardelijke celstraffen opgelegd door de politierechter.

Lees ook: Nederland krijgt komende weken veel meer vaccinatielocaties

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Weer aanhoudingen voor opruiende berichten op social media
Sluiten