Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 9 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

KNMI waarschuwt weggebruikers voor mist en gladheid

Het KNMI waarschuwt weggebruikers voor mogelijk gevaarlijke situaties in het verkeer vanwege mist en gladheid in een groot deel van het land. Vroeg op de ochtend werd voor het noorden van het land de zogenoemde code oranje uitgeroepen vanwege ijzel. Dat werd even na 10.30 weer teruggebracht tot code geel.

In Utrecht en Gelderland geldt dan nog wel oranje. Op sommige plaatsen was het naast glad ook mistig. In de gebieden waar het glad was gebeurden ongelukken. Zo belandden door extreme gladheid in de omgeving van Staphorst twee auto’s in de sloot ter hoogte van het restaurant De Lichtmis en vloog er een auto uit de bocht op de Hasselterweg in Rouveen.

Verraderlijk weer

Volgens de ANWB is het verraderlijk weer aangezien je niet aan de natuur kunt zien dat het glad is. „Er zijn geen bomen wit of zo”, zegt een woordvoerder. Ook op de A6 tussen Lelystad en Almere gebeurden drie ongevallen. De weg was dicht, en bij Almere-Poort was de afrit dicht. Inmiddels kan er weer over de weg gereden worden.

Rijkswaterstaat heeft automobilisten opgeroepen hun reis waar mogelijk uit te stellen vanwege de gladheid door ijzel. De GGD in Friesland adviseerde mensen die een coronatest wilden komen laten doen langs te komen als het weer vertrouwd is om de weg op te gaan. „Blijft het vandaag de hele dag glad? Maak dan een nieuwe afspraak voor een andere dag.”

Rijpvorming op het spoor

ProRail meldt dat de treindienst zaterdagochtend last ondervindt van ‘rijpvorming’. Dit is een dun ijslaagje op de bovenleiding die er razendsnel aan kan vriezen. Hierdoor krijgen treinen niet altijd voldoende spanning om optimaal te kunnen rijden. Reizigers krijgen het advies voor vertrek de reisplanner te checken.

Lees ook: Deze presidenten weigerden net als Trump de inauguratie van hun opvolger

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
KNMI waarschuwt weggebruikers voor mist en gladheid
Sluiten