Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 5 jan 2021 / 16:55 uur

Eerste baby aan corona bezweken in Nederland: ‘Heel droevig’

Voor het eerst is in Nederland een baby overleden die was besmet met het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) benadrukt dat het kindje ook leed aan een onderliggende aandoening.

Niet eerder werd in de officiële documenten van het instituut een sterfgeval gemeld in de jongste leeftijdscategorie.

Geen gezonde baby

Om privacyredenen wil het RIVM niet meer informatie kwijt over de overleden baby. Een woordvoerster van het instituut noemt het overlijden „heel droevig”. Ze kan niet zeggen aan welk „onderliggend lijden”, zoals het RIVM ernstige aandoeningen noemt, de baby leed. „Het was geen gezond kindje”, is het enige dat ze erover kwijt kan.

Het overlijden van het kind wil niet zeggen dat kinderen nu ineens meer risico lopen door het coronavirus, aldus de woordvoerster. Er is geen enkele aanleiding om daarvoor te vrezen.

Twintigers

Tot nog toe waren in Nederland de jongste overledenen die besmet waren met het coronavirus twee tieners. De twee jongens waren beiden tussen de 15 en 19 jaar. Ze overleden in april en november. Ook zij hadden andere gezondheidsproblemen.

Volgens de officiële statistieken van het RIVM zijn sinds februari vijf twintigers en 21 dertigers overleden die Covid-19 hadden. Veruit de meeste overledenen waren ouderen. Het virus heeft de meeste sterfgevallen veroorzaakt in de leeftijdscategorie van 85 tot 89 jaar.

Dertien

Het is overigens niet de eerste baby die aan het virus bezwijkt. Zo overleed in juni een baby van dertien dagen oud in het Sheffield Children’s Hospital in het Verenigd Koninkrijk. Tot daarvoor was daar de jongste corona-dode Mohamed Abdulwahab. Hij was dertien jaar.

Over het algemeen verlopen coronabesmettingen bij kinderen en jongeren mild. Sterfgevallen onder zeer jonge kinderen die het virus hebben opgelopen, zijn uiterst zeldzaam. Toch gebeurt het af en toe. Andere landen waar overlijdens van baby’s die leden aan Covid-19 zijn gemeld zijn de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

Lees ook: Lees hier wanneer jij aan de beurt bent voor vaccinatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Eerste baby aan corona bezweken in Nederland: ‘Heel droevig’
Sluiten