Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 12 jan 2021

Daling coronabesmettingen: voor het eerst sinds december minder dan 5000 gevallen

Voor het eerst sinds begin december zijn er minder dan 5000 nieuwe besmettingen in een dag gemeld. Tussen gisterochtend en vanochtend werden 4986 positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Gisteren waren dat er nog bijna 5500, zondag ruim 6600.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 153, het hoogste aantal in bijna een week. Maar dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de laatste 24 uur zijn overleden.

Minder gevallen dan vorige week

Altijd iets meer betrouwbaar dan de dagcijfers: de weekcijfers. Ook daar is een voorzichtige daling te merken. In de laatste zeven dagen zijn 49.398 meldingen van positieve tests doorgegeven aan het RIVM. Een week eerder waren er 56.440 gevallen gemeld. Het gaat dus om een daling van zo’n 7000 gevallen.

Al voor de derde week op rij daalt het aantal besmettingen. Twee weken geleden werden 67.388 positieve tests geregistreerd, en de week daarvoor 82.340.

Ook het percentage positieve tests daalt. Van elke duizend geteste mensen waren er afgelopen week 128 positief. De week ervoor hadden 137 op elke duizend geteste mensen het coronavirus onder de leden. Minder mensen hebben zich ook laten testen, en op de Infectieradar-website van het RIVM hebben minder mensen klachten die doen denken aan het coronavirus.

Daling ziekenhuisbezetting

Ook de ziekenhuizen namen minder mensen op. Deze week 1503 coronapatiënten op de verpleegafdelingen, 297 op de intensive cares. De week ervoor waren dit er 1713 en 336. Het aantal sterfgevallen ging wel omhoog: afgelopen week zijn er 743 sterfgevallen gemeld, de week ervoor 621.

Het zogenoemde reproductiegetal is minimaal gestegen, van 0,91 naar 0,95, maar zit nog steeds onder de 1. Dat suggereert dat de uitbraak langzaam tot rust komt. Het getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking.

Lees ook: Dit hebben Rutte en De Jonge vanavond voor ons in petto, ‘ferme maanden voor de boeg’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Daling coronabesmettingen: voor het eerst sinds december minder dan 5000 gevallen
Sluiten