Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 23 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Avondklok is ingegaan: de eerste avond en nacht binnenblijven

Voor de eerste keer is de avondklok ingegaan. Vanaf 21.00 uur mocht niemand de straat meer op. De avondklok geldt dagelijks van 21.00 uur tot 04.30 uur. Je mag dan niet naar buiten tenzij daarvoor een geldige reden is. De regeling geldt tot woensdag 10 februari 04.30 uur.

Mensen mogen nog wel voor hun werk onderweg zijn, mits ze dat kunnen aantonen met een officiële werkgeversverklaring. Mantelzorgers en mensen in een medische noodsituatie zijn eveneens uitgezonderd van de verplichting om binnen te blijven, net als mensen die onderweg zijn naar een uitvaart of de rechtbank of die onderweg zijn voor een buitenlandse reis. De hond uitlaten mag ook, als iemand dat tenminste in zijn eentje doet en het dier is aangelijnd.

Ondertekende verklaring

In alle gevallen geldt dat ze een eigen ondertekende verklaring bij zich moeten dragen, die kan worden gedownload van de site van de Rijksoverheid. Wie wordt betrapt op overtreding van de avondklok krijgt een boete van 95 euro.

Er zijn verschillende initiatieven waarmee het ingaan van de avondklok wat draaglijker moet worden gemaakt. Zo streamt het Koninklijk Concertgebouworkest elke avond vanaf 21.00 uur korte kamermuziekconcerten via Instagram Live. De serie begint deze eerste avond met werk van Beethoven.

Entertainer Paul Haenen maakt deze zaterdag op YouTube een extra live-uitzending van Troost TV vanuit het Betty Asfalt Complex in Amsterdam. Hij voert videogesprekken met bekende en onbekende Nederlanders.

Speciale muziekshows

De stadsbeiaardier van Zierikzee speelde iets eerder op de avond op het carillon van het Stadhuismuseum allerlei muziek die met de avond te maken heeft, zoals Avond van Boudewijn de Groot, Clocks van Coldplay en Gute Nacht, Freunde van Reinhard Mey.

In Haarlem luiden de komende tijd een halfuur lang tot aan 21.00 uur de twee Damiaatjes, de klokken die in de Grote of St. Bavokerk hangen. In de Martinitoren in Groningen luidt tijdens de avondklokperiode van 20.30 tot 20.40 uur de ‘Ruimstraatklok’, van oudsher een klok die aangeeft dat de straten leeg moeten zijn.

Radiozenders als NPO 3FM, Radio 538 en 100% NL grijpen de avondklok aan voor speciale programma’s. Zo presenteert illusionist Hans Klok deze zaterdagavond op 100% NL de eerste aflevering van de tijdelijke Avondklokshow.

Tot nu toe rustig

Op station Den Haag CS was het zaterdag kort na het ingaan van de avondklok om 21.00 uur vrijwel uitgestorven. Er zijn wat veiligheidsmensen en wat NS-personeel op de been, en een enkele verdwaalde passagier. Op Utrecht Centraal leek het zaterdagavond even spitsuur rond 20.30 uur. Mensen snelden de treinen uit, de bussen in of gingen op de fiets huiswaarts. Reizigers die het rustig aan deden, hadden vaak een „pardon”. „Ik kom net van mijn werk.”

Een enkeling had, even voor 21.00 uur, wel last van stress. „Ik kom van de verjaardag van mijn kleindochter en moet nog met de bus naar huis. En nu rijdt die niet. Wat een wereld leven wij in”, verzucht de man.

Voor de Markthal in Rotterdam demonstreerden zaterdagavond enkele tientallen tegenstanders van de avondklok. Verscheidene mensen zijn bekeurd toen ze zich om 21.00 uur niet wilden verwijderen. Drie mensen zijn gearresteerd.

Lees ook: Buitenlandchef EU betreurt geweld arrestaties, vrouw Navalni vrijgelaten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.