Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 23 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Buitenlandchef EU betreurt geweld arrestaties, vrouw Navalni vrijgelaten

De echtgenote van de Russische oppositieleider Aleksej Navalni is vrijgelaten nadat ze eerder op de dag was opgepakt bij demonstraties in Moskou tegen de detentie van haar man, melden Russische media. Naast Joelia Navalni werden verspreid over Rusland minstens 1908 actievoerders opgepakt, meldde monitorgroep OVD-Info.

In het centrum van de hoofdstad zijn minimaal 40.000 betogers aanwezig, schat persbureau Reuters. Volgens de autoriteiten gaat het om 4000 deelnemers. Op beelden op sociale media is te zien dat demonstranten in Moskou flink knokken met veiligheidstroepen. Volgens persagentschap TASS raakten veertig politieagenten lichtgewond.

Grote bezorgdheid

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak in een verklaring grote bezorgdheid uit over de arrestaties en riep op tot vrijlating van de arrestanten. De drie Baltische landen veroordeelden in een verklaring de detentie van „vreedzame demonstranten”.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Litouwen, Estland en Letland roepen op tot hun onmiddellijke vrijlating. Zij pleiten voor sancties tegen Russische functionarissen die verantwoordelijk zijn voor de arrestaties. Maandag staat de detentie van Navalni op de agenda van overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken, maar men verwacht geen besluiten.

Demonstratie Navalni
De politie houdt een man aan tijdens een demonstratie in het centrum van Moskou. Afbeelding: AFP

Ook buiten Rusland demonstreert men. In Tallinn, de hoofdstad van Estland, gingen enkele honderden mensen de straat op. In Berlijn, Hamburg en München demonstreerden bijna duizend mensen. Vervolgens werd er ook in Bulgarije, Parijs en Amsterdam waren mensen op de been om te protesteren.

Vergiftiging Navalni

Navalni werd maandag veroordeeld tot dertig dagen gevangenisstraf omdat hij voorwaarden van een eerdere straf zou hebben geschonden. Hij was net teruggekeerd uit Duitsland, waar hij herstelde van een vergiftiging die hij in Rusland had opgelopen. Men beschuldigt de Russische geheime dienst FSB  ervan  achter de vergiftiging te zitten.

EU-buitenlandchef Josep Borrell betreurt het „onevenredige geweld” dat de Russische politie heeft gebruikt bij de massale arrestaties bij de demonstraties tegen de detentie van oppositieleider Aleksej Navalni. Hij verwerpt ook het afknijpen van internet- en telefoonverbindingen.

De kwestie staat maandag op de agenda van overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken, die volgens Borrell „volgende stappen” zullen bespreken. De drie Baltische landen hebben al voor nieuwe sancties gepleit.

Lees ook: Politie beboet illegale kapperszaak na Instagram-post Famke Louise

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Buitenlandchef EU betreurt geweld arrestaties, vrouw Navalni vrijgelaten
Sluiten