Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 24 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Burgemeester Urk schaamt zich na onrustige eerste avondklok

Het was gisteravond onrustig op Urk. Tientallen jongeren waren op de avond dat de avondklok inging op de been om te protesteren. Een coronateststraat van de GGD bij het terrein werd in brand gestoken. Gemeente, politie en OM laten weten „zeer verontwaardigd te zijn over de gebeurtenissen.”

„Vanavond was een groep relschoppers actief die de rust op Urk verstoorde met gedrag waar geen woorden aan kunnen worden gegeven. Van het gooien van vuurwerk en stenen tot aan het vernielen van politieauto’s en met als dieptepunt het in de brand steken van de testlocatie van de GGD”, schrijven ze in een gezamenlijk persbericht dat vannacht naar buiten is gebracht. „Dit is niet alleen volstrekt onacceptabel, maar ook een klap in het gezicht van in het bijzonder de GGD-medewerkers die er bij de testlocatie alles doen om Urkers te helpen”, staat in de verklaring.

Schamen

Burgemeester Cees van den Bos van Urk liet gisteravond al weten dat hij zich schaamt voor wat er in zijn gemeente gebeurde. Vele tientallen jongeren waren op de been om te protesteren tegen de avondklok. Nadat die om 21.00 uur was ingegaan, reden jongeren in ongeveer honderd auto’s luid toeterend over het haventerrein. Volgens een politiewoordvoerder waren er een uur na het ingaan van de avondklok nog altijd zo’n vijftig auto’s op het haventerrein.

Een coronateststraat van de GGD in de buurt het terrein werd in brand gestoken. „Dat was brandstichting, dat kan niet anders”, meldt de politie. Op sociale media gaat een filmpje rond waarop te zien is hoe iemand de deur van de teststraat intrapt. Kort daarna staat het gebouw in brand. „Toen de brandweer bezig was met blussen hield de politie de jongeren op afstand zodat de brandweer niet gehinderd werd”, zegt de woordvoerder.

Noodverordening

„Dramatisch zoals deze avond nu verloopt”, zei Van den Bos op Twitter. „Mij rest als burgemeester, samen met de politiechef en de officier van justitie, maar een middel: het afgeven van een noodbevel en de inzet van de ME.” Van den Bos sluit af met: „We willen rust op Urk”. Het noodbevel werd afgegeven en de mobiele eenheid en de marechaussee stonden klaar om in te grijpen. Maar uiteindelijk keerde de rust terug en was de inzet van de ME niet noodzakelijk.

Op de meeste andere plaatsen in Nederland was het wel rustig. Zo was het Centraal Station in Den Haag vrijwel uitgestorven. Even voor 21.00 uur was het op Utrecht Centraal nog spitsuur. Mensen snelden de treinen uit, de bussen in of gingen op de fiets huiswaarts. Reizigers die het rustig aan deden, hadden vaak een ‘pardon’. „Ik kom net van mijn werk.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Burgemeester Urk schaamt zich na onrustige eerste avondklok
Sluiten