Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 31 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Dertig arrestaties in buurt Museumplein Amsterdam

Dertig mensen zijn vanmiddag aangehouden op het Valeriusplein, in de buurt van het Museumplein, in Amsterdam. Ze werden opgepakt vanwege „het risico op verstoring van de openbare orde”. Dat twittert de Amsterdamse politie. Vanaf 16.00 uur geldt er een noodbevel. Niemand mag zich nog op het Museumplein en in het gebied daaromheen begeven.

Uit vrees dat er voor de derde zondag op rij rellen zouden plaatsvinden, heeft burgemeester Femke Halsema het Museumplein en de nabije omgeving aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Rond 14.30 uur waren er volgens de gemeente ongeveer tweehonderd mensen op het Museumplein aanwezig. Later werden dat er zo’n 600. „Dit oogt als een demonstratie en dat is niet toegestaan. Mensen staan te dicht op elkaar”, twitterde de gemeente. Waarop er werd besloten om de spontane demonstratie een halt toe te roepen.

https://twitter.com/AmsterdamNL/status/1355896252131659777

https://twitter.com/Politie_Adam/status/1355870241516040192

Groep werd niet kleiner

Ongeveer een halfuur later meldde de gemeente dat de groep op het Museumplein niet kleiner werd. „Mensen gaan niet weg.” Ook houden ze onvoldoende afstand. „Er wordt met versterkt geluid iedereen de opdracht geven om het Museumplein te verlaten. De politie gaat nu verbaliseren.” Tijdens het uitdelen van de boetes werd er met spullen naar agenten gegooid, waarop werd besloten om tot een noodgevel over te gaan.

De gemeente geeft verder aan dat vanwege de coronapandemie het is toegestaan met veel mensen samen buiten te zijn. „Op het Museumplein staan te veel mensen te dicht op elkaar. We roepen iedereen dringend op zich te verspreiden of naar huis te gaan.”

https://twitter.com/AmsterdamNL/status/1355878903806570500

Hartjes en bloemen

Behalve de demonstranten, die veel hartjes en bloemen bij zich hebben, zijn er ook veel agenten op de been met paarden en busjes. Aanleiding voor het besluit het Museumplein en omgeving aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied zijn de rellen de afgelopen weken en „de reële mogelijkheid dat vandaag opnieuw personen met slagwapens naar het plein willen komen en bereid zijn geweld te plegen”, laat de gemeente Amsterdam weten.

Afgelopen zondagen was het plein het strijdtoneel van rellen. Voor deze vandaag was er geen demonstratie aangemeld.

Lees ook: Grootste filmfestival van Scandinavië gaat door, maar met slechts één bezoeker

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.