Metro
Metro Binnenland 17 dec 2020 / 12:07 uur

Weer lawaaiig protest van ‘potten-en-pannen-bende’: ‘Takkeherrie’

Je zal maar rondom het Plein wonen in Den Haag, waar het staccato en monotone geluid van het tikken op potten en pannen al sinds vanochtend duurt. Het nieuwe protesteren, voor de aanhangers van Viruswaarheid. Op social media zijn de potten en pannen intussen een heel eigen leven gaan leiden.

Bijna acht miljoen mensen waren maandag, tijdens de toespraak van onze premier, oorgetuige van het protest van een groepje mensen dat denkt dat corona slechts een griepje is, zoals de premier het omschreef. Vandaag gaan ze weer weer los met hun lawaai, al zijn dat wel anderen dan maandag, volgens Viruswaarheid-voorman Willem Engel.

Zo’n honderd demonstranten van de groep Viruswaarheid staan sinds vanochtend tegenover de Tweede Kamer lawaai te maken met fluitjes, potten en pannen. Ze willen dat „het regime” aftreedt en zich moet verantwoorden voor „een tribunaal”, stelt Engel.

Nieuwe demonstreren

„Toch geweldig dat er mensen zijn die serieus denken dat je een virus met potten en pannen neer kunt slaan”, schrijft iemand op Twitter. En: „Wat een takkeherrie. (…) Het nieuwe demonstreren met potten en pannen!”, begeleid met de oproep van Frank Ruesink, die heel erg anti-vaccin is en „z’n kind iets beter gunt dan dit.” Dus: „neem je potten en pannen mee” (in caps lock).

Op social media is ‘de potten-en-pannen-bende’ intussen een geliefd onderwerp van gesprek. En van grapjes. „Dus die rijen bij de Action en Xenos waren wappies die potten en pannen en fluitketels gingen kopen…”  Al zijn er ook mensen die ze helden noemen.

Sommigen denken dat de potten en pannen allemaal ‘strategie’ is.

Er zijn ook mensen die zich gekwetst voelen door ‘potten en pannen’, hoorde Özcan Akyol, omdat het „discriminerend voor de gayscene” zou zijn. Iets waar met verbazing op werd gereageerd.

Al worden pannen en potten (gelukkig) ook nog in een hele andere context gebruikt.

Of als wekker.

Protest potten en pannen

Maandagavond was er langs de Hofvijver ook een lawaaiprotest toen premier Mark Rutte tijdens een toespraak een lockdown aankondigde, maar daar was Viruswaarheid volgens Engel niet bij betrokken. De premier richtte zich toen kort tot de joelende en fluitende groep. „Het coronavirus is geen onschuldige griep, wat de demonstranten hier buiten nog steeds lijken te denken”, zei hij toen.

De demonstratie van donderdag was niet aangekondigd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Weer lawaaiig protest van ‘potten-en-pannen-bende’: ‘Takkeherrie’
Sluiten