Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 18 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Veel Nederlanders voor vaccinatiebewijs en vaccinatieprivileges

Een vaccinatiebewijs ‘light’, waarmee je dan meer vrijheid krijgt? Veel Nederlanders zien er wel wat in. Dat blijkt uit onderzoek onder 1640 Nederlanders.

De studie is uitgevoerd door wetenschappers van de TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam, RIVM, Universiteit Maastricht en Roskilde University.

Geen vaccin? Geen toegang

„73 procent van de ondervraagden was voor de optie waarin mensen die een vaccin hebben gehaald een vaccinatiebewijs krijgen, waarmee zij op bepaalde plaatsen mogen blijven komen, wanneer er in hun regio een uitbraak van het virus is”, zegt Niek Mouter, onderzoeker aan de TU Delft. Zij zouden dan winkels, horeca, verpleeghuizen, fitnesscentra bezoeken en reizen met het openbaar vervoer. Maar als je niet gevaccineerd bent, mag je daar tijdens een mogelijke uitbraak geweigerd mogen worden.

Mensen op Twitter spreken van een „gele ster idee” en „de nieuwe Jodenster”.

Maar de ondervraagde Nederlanders zagen wel wat in zo’n vaccinatiebewijs. Daarmee zou je dan op plekken mogen komen waar veel mensen bij elkaar komen en waar het lastig – of niet mogelijk – is om 1,5 meter afstand te houden. Denk bijvoorbeeld aan concerten, festivals, sportwedstrijden en andere grootschalige bijeenkomsten.

„Ook in dit geval mogen mensen die niet gevaccineerd zijn worden geweigerd. 71 procent van de ondervraagden zou deze variant aanbevelen aan de overheid”, stelt Mouter.

Vaccinatiebewijs light

Als zulk soort maatregelen ingevoerd worden, is dat pas als alle Nederlanders de kans hebben gekregen zich te laten vaccineren. Daarom spreken de onderzoekers ook van een ‘vaccinatiebewijs light’. Wanneer we zo’n bewijs mogelijk kunnen verwachten? „Waarschijnlijk dus ergens in de zomer”, legt Mouter uit. „Bovendien geldt de eerste variant van het vaccinatiebewijs alleen tijdens een uitbraak van het coronavirus in een regio, en de tweede variant alleen voor grote evenementen zoals concerten, festivals en sportwedstrijden.”

Volgens Mouter zijn er verschillende redenen voor de ondervraagden om een ‘vaccinatiebewijs light’ aantrekkelijk vinden. „Ze ervaren het vaccinatiebewijs als een vorm van beloning voor sociaal goed gedrag en ze vinden belonen beter dan straffen. Daarnaast zorgt het vaccinatiebewijs er mogelijk voor dat economische activiteiten kunnen doorgaan bij een uitbraak.”

Lees ook: Geïrriteerde Kamer legt zich neer bij vaccin-uitleg minister De Jonge

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veel Nederlanders voor vaccinatiebewijs en vaccinatieprivileges
Sluiten