Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 18 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Geïrriteerde Kamer legt zich neer bij vaccin-uitleg minister De Jonge

Ons land begint later dan andere Europese landen met vaccineren. Het Verenigd Koninkrijk is al begonnen, België, Italië en Duitsland willen vrijwel meteen na de kerst van start gaan. Wij doen dat pas op 8 – of uiterlijk 11 – januari. De leden van de Tweede Kamer zijn geïrriteerd, maar leggen zich neer bij de uitleg van zorgminister Hugo de Jonge.

Wel vinden ze het hem te verwijten dat Nederland later dan andere landen begint te vaccineren tegen het coronavirus. De minister heeft volgens veel partijen te lang vastgehouden aan de hoofdstrategie en is te laat begonnen aan plan B. In een stroef spoeddebat gisteravond noemde de oppositie de minister arrogant en niet overtuigend.

Desondanks was er geen steun voor een PVV-voorstel om toch eind december te beginnen in plaats van 8 januari wat de minister wil. Omdat de GGD er nog niet klaar voor is, vindt de Kamer eerder beginnen te riskant.

Kritisch

Niet alleen de oppositie was uiterst kritisch, De Jonge kreeg het ook zwaar te verduren van coalitiepartijen D66 en CDA. De Jonge  schaart zich achter de GGD en het RIVM, die vinden dat een zorgvuldige en veilige toediening belangrijker is dan een symbolische toediening van de eerste paar duizend doses.

Volgens de minister zou zo’n tijdwinst minimaal zijn. De „echte wedstrijd” draait om de vaccinatiegraad onder de hele bevolking. Om het virus goed te kunnen bedwingen, moeten zoveel mogelijk mensen ingeënt worden. Dat lukt alleen als mensen weten dat de veiligheid voorop staat, vindt De Jonge.

De hele Kamer vindt zorgvuldigheid óók belangrijk, maar de kern is volgens de partijen dat de minister niet op tijd is begonnen met de juiste voorbereidingen. Het ging vaker mis, zoals met het testbeleid, beschermingsmiddelen voor de zorg, de corona-app, en het bron- en contactonderzoek, schamperden onder meer SP, PVV, PvdA en GroenLinks.

Kleinschalig vaccineren

In medio november bleek dat het plan voor kleinschalig vaccineren niet lukte. Daarom liep het volgens De Jonge allemaal even anders dan gepland. Kleinschalig vaccineren is geen optie omdat het Pfizervaccin in grote verpakkingen werd geleverd en bij heel lage temperaturen bewaard moest worden. Daardoor was het niet geschikt om te laten toedienen door huisartsen, zoals gebeurt bij griepvaccinaties.

Voor grootschalige vaccinatie is de GGD nodig, die daarop volgens De Jonge meteen hard aan de slag is gegaan. Desondanks is het IT-systeem van de GGD nog niet klaar voor de vaccinatiecampagne.

‘Warrig verhaal’

PvdA-leider Lodewijk Asscher noemde de uitleg van De Jonge „een warrig verhaal”. Het leidde tot irritatie tussen de minister en de PvdA’er. „U haalt werkelijk alles door elkaar”, onderbrak De Jonge hem. De minister is volgens de PvdA-leider „echt niet in de positie” om zo te reageren, gezien de ernst van het debat.

Slecht viel de uitspraak van de minister „dat een weekje meer of minder niet uitmaakt. Buitengewoon kwalijk”, hekelde de PvdA’er. GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt De Jonge in zijn aanpak „nalatig” en de „enorme woordenbrij” van de minister niet genoeg.

Eén probleem zou zijn dat verschillende IT-systemen niet op elkaar aansluiten. Daarnaast is het nog moeilijk om gegevens van mensen uit te wisselen tussen verschillende uitvoeringsinstanties. Volgende week komt De Jonge meer informatie over de techniek en de verdere uitwerking van de plannen.

Lees ook: Weduwe Kobe Bryant ‘op voet van oorlog’ met eigen moeder: ‘Ze wil alleen geld’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geïrriteerde Kamer legt zich neer bij vaccin-uitleg minister De Jonge
Sluiten