Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 20 dec 2020
Leestijd: 1 minuut

SP-Kamerlid Leijten: ‘Gehele kabinet moet weg om toeslagenaffaire’

Het gehele kabinet moet opstappen door de toeslagenaffaire. Dat vindt SP-Kamerlid Renske Leijten, die zich samen met CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt al jaren vastbijt in het dossier.

„Ik vind dat ze politiek verantwoordelijk zijn, en die verantwoordelijkheid moeten nemen”, zei Leijten bij het tv-programma Buitenhof over de bewindslieden die de afgelopen jaren betrokken waren bij de affaire. Gevraagd wat dat betekent, verduidelijkte Leijten: „Naar de koning gaan en je ontslag aanbieden”. Ze gelooft niet dat de huidige bewindslieden de boel recht kunnen trekken. „De mensen die dit hebben veroorzaakt gaan het echt niet oplossen. Daar ben ik van overtuigd.”

Slachtoffers moeten beter en sneller gecompenseerd worden, vindt Leijten. Het kabinet zou de voorstellen vanuit de Kamer moeten overnemen om dat te bereiken. „We moeten niet vergeten dat ouders nóg in de penarie zitten. En de compensatieregeling die er is, die maken ze ingewikkelder dan nodig.”

‘Mogelijk meineed’

Omtzigt zat ook bij Buitenhof. Hij wil eerst de kabinetsreactie afwachten op het rapport over de affaire, dat afgelopen week uitkwam. De hoofdrolspelers die deel uitmaken van het huidige kabinet komen dinsdag op het Catshuis bijeen om over het rapport te praten. Wat Omtzigt betreft zullen ze wel met „een verdraaid goede reactie moeten komen over wat er is gebeurd.”

De CDA’er komt vandaag nog met nieuwe Kamervragen over „mogelijk meineed dat is gepleegd” tijdens de ondervragingen van de commissie die de affaire onder de loep nam. „Volgens mij wisten een heleboel ambtenaren die getuigd hebben wel zeker wat er aan de hand was”, zegt Omtzigt.

Lees ook: Ziekenhuisbaas Levi: vaccinatie Nederland moet sneller beginnen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
SP-Kamerlid Leijten: ‘Gehele kabinet moet weg om toeslagenaffaire’
Sluiten