Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 15 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Pfizer kan vaccins eerder leveren, aantal coronagevallen flink gestegen

De laatste coronastand van zaken: aantal nieuwe besmettingen flink gestegen, evenals het reproductiegetal. Ook goed nieuws: Pfizer kan bij goedkeuring het coronavaccin eerder leveren.

De toename van het aantal nieuwe coronabesmettingen heeft vorige week stevig doorgezet. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde de afgelopen zeven dagen in totaal 58.412 nieuwe besmettingen, 36 procent meer dan een week eerder.

https://twitter.com/rivm/status/1338850032569683971

Vorige week meldde het RIVM 43.103 vastgestelde besmettingen, de week daarvoor waren het er 33.949. Toen was nog sprake van een daling van het aantal besmettingen, maar die is in korte tijd omgebogen in een forse toename.

Vaccin Pfizer

https://twitter.com/MedicijnNL/status/1338843695429390343

Het ministerie van Volksgezondheid gaat kijken wat de snellere goedkeuring van het vaccin door de Europese toezichthouder betekent voor het Nederlandse vaccinatieschema. Of het vaccineren al eerder van start gaat, kon een woordvoerder nog niet zeggen.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) wil op 21 december al besluiten of het vaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd kan worden. Eerder stond dit besluit voor 29 december gepland. Het laatste woord is aan de Europese commissie. Na het groene licht kan een definitief besluit al zeer snel volgen.

Eerder zei zorgminister Hugo de Jonge dat Nederland naar verwachting in de eerste week van januari 507.000 doses van het vaccin van Pfizer krijgt. Ook zei hij dat Nederland „zo vroeg mogelijk in januari” gaat beginnen met vaccineren. Daarmee is hij niet te optimistisch, zei de minister vorige week.

Eerdere levering vaccin

Als het EMA al eerder het groene licht geeft voor toelating van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech, dan kan het vaccin ook al eerder worden geleverd. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse tak van farmaceut Pfizer vandaag gezegd.

„Wij wachten het definitieve commentaar van de EMA af. Maar in theorie kunnen wij leveren vanaf het moment dat er een positieve opinie is over het vaccin.”

https://twitter.com/EMA_News/status/1338837357034868736

GGD

Of een mogelijk eerdere levering ook invloed heeft op het tempo van vaccinatie in Nederland, weet ook Pfizer niet. „Daarover gaan wij niet, maar de GGD.”

Het vaccin is nu in drie landen goedgekeurd.

https://twitter.com/IndiaToday/status/1338759682303746048

Reproductiegetal

Het zogeheten reproductiegetal van het coronavirus, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is flink toegenomen. Het RIVM becijfert dit getal nu op 1,24. Het was precies 1.

Een reproductiegetal van 1,24 wil zeggen dat iedere 100 mensen die het virus hebben opgelopen op hun beurt 124 anderen besmetten. Hoe hoger het getal boven de 1 komt, hoe sneller het virus zich kan verspreiden.

Het RIVM houdt een onzekerheidsmarge aan van tussen de 1,21 en 1,27. Ook ligt het reproductiegetal achter op de werkelijkheid: het nieuwe cijfer geeft de situatie weer van 27 november.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.