Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 15 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Ook Tweede Kamer in lockdown: alleen vergaderen bij echte noodzaak

De nieuwe lockdown beperkt ook de werkzaamheden van de Tweede Kamer. Alleen vergaderingen die strikt noodzakelijk zijn gaan door.

Het besluit tot een ‘Tweede Kamer-lockdown’ is genomen met het oog op de voorbeeldfunctie van de volksvertegenwoordiging, schrijft voorzitter Khadija Arib. Premier Mark Rutte kondigde gisteravond aan dat het land tot 19 januari ‘op slot’ gaat.

Tweede Kamer spreekt nog over lockdown

In deze laatste week voor het kerstreces is na overleg met fractie- en commissievoorzitters flink in de agenda geschrapt. Er is nog wel een plenair debat toegevoegd over de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet. Die is vandaag. Ook zetten parlementaire onderzoekscommissies hun werk gewoon voort.

Een foto van Klaas Dijkhoff en Pieter Heerma, vandaag in de Tweede Kamer
Klaas Dijkhoff (VVD) en Pieter Heerma (CDA) vandaag tijdens het debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de Tweede Kamer. Foto: ANP / Sem van der Wal

De Kamer komt op 12 januari weer bijeen. Ook dan worden alle vergaderingen kritisch tegen het licht gehouden, aldus Arib. Wel zal er die week na de persconferentie van premier Rutte over de coronamaatregelen worden gedebatteerd. Ook krijgen de Kamerleden dan vooraf een technische briefing over het coronavirus.

Tijdens de eerste coronagolf kwam de parlementaire democratie bijna stil te liggen. Er werd door de Kamerleden ongeveer alleen nog vergaderd over ontwikkelingen rond het coronavirus. Daar was niet iedereen gelukkig mee.

https://twitter.com/2eKamertweets/status/1338795010666409985

Kabinet was wel / niet te laat

Bij het coronadebat dat vanmiddag aan de gang is, gaven veel oppositiepartijen aan dat het kabinet in de coronacrisis veel te afwachtend is. Klaas Dijkhoff ging daar tegenin en vindt het achteraf altijd makkelijk praten. „Er is vast een moment geweest dat je een bepaalde maatregel eerder had kunnen treffen, dat ontken ik niet”, aldus de VVD’er. „Maar voor mij is dan de vraag: vond ik dat toen ook al, of ga ik nu makkelijk zeggen dat dat toen nodig was.”

Lodewijk Asscher (PvdA) riep het kabinet zondag op om snel in actie te komen. Toen die actie er 24 uur later was, meldde hij: „Te laat.”

https://twitter.com/LodewijkA/status/1338121631743569920

Geert Wilders (PVV) noemt het kabinetsbeleid ‘zwalkend’.

https://twitter.com/geertwilderspvv/status/1338551470376030209

Lees ook: Meer dan 8 miljoen mensen keken naar persconferentie Rutte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.