Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Meeste partijen vinden harde lockdown een goed idee

Vanaf middernacht gaan er, naar verwachting, flink strengere maatregelen gelden. Na een intelligente lockdown en een gedeeltelijke lockdown gaan we nu een harde lockdown in. De meeste partijen in de Tweede Kamer vinden dat een goede zaak.

Vanmiddag waren de fractievoorzitters van alle partijen uitgenodigd op het ministerie van premier Rutte, voordat hij vanavond een toespraak geeft vanuit het Torentje.

De politieke kopstukken zitten niet voor de gezelligheid en een kop koffie in de werkkamer van Rutte. Het zijn serieuze zaken, die vandaag besproken worden. Veel politici willen vooral luisteren naar de premier, maar ze hopen wel dat hij ingrijpt.

FvD-voorman Thierry Baudet.
Thierry Baudet, voorman van Forum voor Democratie zou strengere coronaregels juist „verschrikkelijk” vinden. Foto: ANP

Zorgen

„Ik maak me zorgen. Ik denk dat maatregelen een goed idee zijn”, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Volgens hem is niets uitgesloten en ligt alles nog op tafel. „Ingrijpen is wel noodzakelijk, lijkt me.”

Veel politici willen actie zien na de oplopende cijfers van de afgelopen dagen. De tweede golf slaat hard toe en het kabinet trekt een arsenaal aan maatregelen uit de kast om een verdere toename van de besmettingen tijdens kerst te voorkomen. Winkels, scholen en instellingen gaan voorlopig dicht en ook contactberoepen zoals kappers moeten stoppen met hun werk.

‘Patroon van laat reageren’

Volgens VVD’er Klaas Dijkhoff houden we ons nu minder goed aan dezelfde regels die tijdens de eerste golf golden. „Dus met dezelfde regels boek je minder resultaat.”

PvdA-leider Lodewijk Asscher ziet een „patroon van laat reageren”. Hij vroeg al eerder om actie van het kabinet. „Je ziet de cijfers al weken stijgen.” Hij wil ook snel een debat over de besmettingscijfers en de houding van het kabinet.

‘Verschrikkelijk’

Thierry Baudet, voorman van Forum voor Democratie zou strengere coronaregels juist „verschrikkelijk” vinden. „De schade aan de samenleving is verbijsterend. Ik hoop niet dat Rutte nog meer schade wil aanrichten.” Dat zou Baudet „heel verkeerd en stupide” vinden.

„Grote zorgen” heeft SP-leider Lilian Marijnissen. Ook de fractievoorzitter van 50PLUS, Corrie van Brenk, vindt het „heel zorgelijk als je de cijfers ziet”. Haar achterban „verwacht wel meer maatregelen”, zegt Van Brenk. De veiligheid van mensen gaat immers voor.

Lees ook: ‘Harde lockdown tot 19 januari, bijna alles dicht’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Meeste partijen vinden harde lockdown een goed idee
Sluiten