Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Taalscholen die van fraude worden verdacht, ontvingen 15 miljoen subsidie

Twee taalscholen die worden verdacht van fraude, hebben de afgelopen jaren samen meer dan 15 miljoen euro subsidie ontvangen van de overheid. De scholen zouden nepfacturen hebben ingediend voor inburgeringslessen die nooit hebben plaatsgevonden.

Dat blijkt volgens de Volkskrant uit vertrouwelijke documenten uit het strafonderzoek tegen taalscholen TCI Compiti en Taalhorizon en uit cijfers die de krant ontving van uitvoeringsinstantie Duo. Beide taalscholen zijn opgericht door Waiel Shaker, een Syrische ondernemer. Getuigen van justitie noemen hem „de grote baas” in een netwerk die gericht is op het verduisteren en witwassen van inburgeringsgeld.

Geld taalscholen weggesluisd

Een deel van het geld zou in opdracht van Shaker zijn weggesluisd naar het buitenland. Waiel Shaker ontkent de beschuldigingen tegenover de krant. „Ik heb mijn broer in Italië zes of zeven keer 500 euro gestuurd, zodat hij het naar onze moeder in Syrië kan sturen. Dat is alles.” De Syriër doet zijn verhaal bewust onder volledige naam. „Ik heb niks te verbergen, ik kan alles uitleggen.”

Het is een lucratieve handel. Uit documenten van justitie blijkt dat Taalhorizon in twee jaar tijd 2,4 miljoen euro heeft ontvangen van Duo.  Taalschool TCI Compiti was in de eerste helft van 2020 veruit de best verdienende taalschool van Nederland. In totaal ontving de school de afgelopen jaren bijna 13 miljoen euro van de overheid.

Frauderen

In mei schreef de Volkskrant al dat taalscholen frauderen met taalcursussen. Geregeld declareren ze inburgeringscursussen die nooit hebben plaatsgevonden. Arabischtalige ronselaars werven ‘cursisten’ die in ruil voor cadeaus facturen ondertekenen voor niet gegeven lessen. Veel taalscholen bestaan alleen op papier.

Het ministerie van Sociale Zaken, verantwoordelijk voor het inburgeringsbeleid, heeft de laatste jaren diverse maatregelen genomen om fraude te bestrijden. Het ministerie erkent dat die nauwelijks effect hebben in situaties waarin inburgeraars en taalscholen samenspannen. „Heel eerlijk: een oplossing is lastig”, zei een woordvoerder van Sociale Zaken eerder. „Het probleem moet bij de wortel worden aangepakt.”

Lees ook: Taalscholen frauderen voor miljoenen met taalcursussen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Taalscholen die van fraude worden verdacht, ontvingen 15 miljoen subsidie
Sluiten