Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 10 nov 2020

Onderzoek naar strafbaarheid uitspraken Slob over antihomoverklaring

Het is niet de beste dag voor minister Arie Slob. Niet alleen ligt hij sinds zijn uitspraken gisteravond flink onder vuur, ook circuleert nu een oproep vanuit de politie en wil het OM een en ander onderzoeken.

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar mogelijk strafbare uitspraken van onderwijsminister Arie Slob. Dit bevestigt een woordvoerder van het OM in Amsterdam naar aanleiding van een oproep van politienetwerk Roze in Blauw op Facebook om aangifte te doen.

Lees ook: Antihomoverklaring wél brug te ver, zegt Slob nu

Roze in Blauw is een landelijk netwerk van de politie die opkomt voor leden van de LHBTI-gemeenschap als zij te maken krijgen met bijvoorbeeld discriminatie of mishandeling.

Aangifte naar aanleiding van de uitspraken van Minister Slob.Roze in Blauw is op de hoogte van de uitspraken van…

Posted by Roze in Blauw on Tuesday, November 10, 2020

Aangifte?

„Na afstemming met het Openbaar Ministerie en onze landelijke portefeuillehouder Discriminatie, wordt onderzocht of er sprake is van een strafbare feit. Wie aangifte wil doen, kan dat doen door het algemene politienummer te bellen en een afspraak te maken”, stelt Roze in Blauw op Facebook. Eerst was hun tekst overigens nog een tikkeltje anders: „Blijkt sprake te zijn van een strafbaar feit”, stond eerst in de oproep. Dat hebben ze toen aangepast, het is tenslotte niet aan hen om op de stoel van de rechter te zitten.

Aangifte ‘stemmingmakerij’

Mensen reageren verschillend op de oproep. „De minister legt gewoon de grondwet uit. Het is triest dat juist politiemensen, als handhavers van de wet, dit niet begrijpen”, schrijft theologie-student Emmanuel Oliviero.

Ook wordt artikel 71 door meerdere mensen aangehaald. „Is er bij het Openbaar Ministerie ook iemand die gehoord heeft van art. 71 Grondwet? ‘De leden van de Staten-Generaal, de ministers, de staatssecretarissen en andere personen die deelnemen aan de beraadslaging, kunnen niet in rechte worden vervolgd of aangesproken voor hetgeen zij in de vergaderingen van de Staten-Generaal of van commissies daaruit hebben gezegd of aan deze schriftelijk hebben overgelegd’.”

Meer dan eens klinkt de term ‘stemmingmakerij’, maar er zijn ook mensen die deze gelegenheid met beide handen aangrijpen. Al gaat het niet altijd helemaal van een leien dakje. „Zojuist heb ik gebeld om aangifte te doen over het feit dat minister Slob deze discriminerende uitspraak heeft gemaakt”, reageert Shirodj Raghoenath. „Alleen degene aan de andere kant van de lijn wist van niets, dus die is nu aan het uitzoeken of ik daadwerkelijk aangifte kan doen. Lekker geregeld weer!” Hij heeft er een regenboogvlaggetje achter geplaatst.

OM

„Het OM heeft nog geen oordeel over de uitspraken van minister Slob van Onderwijs. Als aangiftes tegen de uitspraken wordt gedaan, zal de politie de aangiftes in behandeling nemen”, zegt het OM in een toelichting op Twitter.

Aan het einde van de middag gaf het OM daar nog extra uitleg over: „Daarbij wordt meegenomen, dat indien uitspraken in het parlement zijn gedaan, deze immuniteit genieten.”

In de grondwet staat dat Kamerleden, ministers en staatssecretarissen „niet in rechte kunnen worden vervolgd of aangesproken voor hetgeen zij in vergaderingen van de Staten-Generaal of van commissies daaruit hebben gezegd of aan deze schriftelijk hebben overlegd.”

Antihomoverklaring

Slob zei maandag in een debat met de Tweede Kamer dat reformatorische scholen grondwettelijk de vrijheid hebben ouders een verklaring te vragen waarin zij homoseksualiteit afwijzen. Hij zei daarbij wel dat dit in de praktijk niet mag leiden tot discriminatie. Vandaag kwam hij terug op zijn uitspraken en noemde dergelijke antihomoverklaringen „een brug te ver” en: „het is heel vervelend hoe dit jonge homo’s raakt.”

Lees ook: Arie Slob: een jaar van lerarenstakingen én Songfestivalwinst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Onderzoek naar strafbaarheid uitspraken Slob over antihomoverklaring
Sluiten