Metro
Metro Binnenland 26 nov 2020 / 09:40 uur

Met deze studie heb je de meeste zekerheid (en verdien je het meest)

Tandartsen en tandheelkundestudenten mogen in hun handjes knijpen met hun studiekeuze: zij hebben de meeste kans op werk én op het hoogste salaris. Van alle universitaire opleidingen staat tandheelkunde qua zekerheid op de eerste plaats in de nieuwe Keuzegids Universiteiten.

Bedrijfskunde, econometrie en informatiekunde staan op de tweede, derde, en vierde plek. Er is ook een duidelijke verliezer: kunstgeschiedenis. Bij die studie hebben studenten de minste minste zekerheid op afstuderen binnen vier jaar, een baan binnen anderhalf jaar en een vast contract. Op plaats twee van opleidingen die de minste zekerheid bieden staat archeologie.

Onzekere tijden

Mede door de coronacrisis zijn het onzekere tijden voor veel studenten, vinden ook de samenstellers van de gids. „Het afstandsonderwijs kan het studiesucces vertragen en de banenmarkt staat nu onder hoogspanning. Het bindend studieadvies en het leenstelsel maken het er niet makkelijker op.”

De combinatie van onzekerheden zou ertoe kunnen leiden dat aankomende studenten „dit keer wellicht geneigd zijn meer waarde te hechten aan de mate van zekerheid die een studie biedt”, denken de makers van de keuzegids, waarin jaarlijks de universitaire bacheloropleidingen in Nederland onder de loep worden gelegd.

Tandheelkunde, de nummer 1, duurt in totaal wel minimaal zes jaar: drie jaar voor de bachelor en nog eens drie jaar voor de master.

Bindend studieadvies

Veel studenten riepen eerder deze week al op tot het afschaffen van het bindend studieadvies (BSA). Acht lokale studentenbonden vinden dat universiteiten meer begrip moeten tonen voor „de moeilijke situatie waar eerstejaarsstudenten zich in bevinden”.

Hogescholen hanteren dit jaar geen BSA, vanwege de impact van de coronacrisis op het hoger onderwijs. In een brandbrief vragen de studentenbonden de colleges van bestuur van hun universiteiten die lijn te volgen. Maar universiteiten vinden dat zelf nog niet nodig. Vorig jaar werd het BSA wel geschrapt.

„Wegens het vele online-onderwijs valt veel begeleiding en onderling contact weg”, zei voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). „Je kunt onder deze abnormale omstandigheden niet vragen van eerstejaars studenten dat ze op een normale manier studeren en netjes alle studiepunten halen.”

Lees ook: Zo bezorg je iemand die weinig te besteden heeft toch nog een fijne kerst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met deze studie heb je de meeste zekerheid (en verdien je het meest)
Sluiten