Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 17 nov 2020 / 06:46 uur

Nederlanders bereid reisgedrag aan te passen voor klimaat: auto blijft vaker staan

Nederlanders maken zich steeds meer zorgen om het klimaat en zijn bereid het reisgedrag blijvend aan te passen. We zijn ons door het coronavirus meer bewust geworden van de van de klimaatverandering, blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van ABN AMRO. Ook vindt 80 procent van de Nederlanders dat we zuiniger moeten omgaan met het klimaat.

ABN AMRO voert deze peiling vaker uit en ziet dat het onderwerp ‘klimaatverandering’ steeds meer leeft. Dat komt door de coronacrisis, waarbij we onder meer een afname in CO2-uitstoot zagen omdat er veel minder werd gevlogen en nauwelijks nog auto’s op de weg waren. Bijna driekwart van de Nederlanders wil de positieve klimaateffecten die zijn ontstaan door de coronacrisis vasthouden.

Wake-up call voor klimaat

De schadelijke economische gevolgen van de crisis baart 88 procent van de mensen zorgen, maar daarna volgt klimaatverandering met 82 procent. Ruim een derde beschouwt de pandemie zelfs als een wake-up call voor klimaat, zeggen de onderzoekers.

Maar liefst 80 procent van de Nederlanders die gebruikmaken van een auto is nu bereid deze vaker te laten staan. Ook is 83 procent bereid vliegverkeer te beperken, wanneer de situatie weer normaal is.

Daar staat wel tegenover dat er ook veel Nederlanders zijn die een inhaalslag willen maken voor de dingen die zij tijdens de crisis niet of minder konden doen. Dit ‘morele vrijheidseffect’’ doet zich vooral voor bij vliegreizen (23 procent) en de horeca (26 procent). Voor het gebruik van de auto geldt dit minder (13 procent).

Ingrijpen overheid

De overheid moet meer ingrijpen om klimaatverandering tegen te gaan, vindt ruim de helft. Die verhoogde urgentie is  te verklaren door de zogeheten fear appeal. „De cijfers over het aantal besmettingen hebben mensen bang gemaakt”, zegt onderzoeker Franka Rolvink Couzy van de ABN AMRO.

„Die angst slaat om in ander gedrag. Dat gedrag is belangrijk om het virus onder controle te krijgen, maar levert ook positieve gevolgen op voor het klimaat. Dat is bijvangst. Om de klimaatdoelen te halen is echter meer nodig. Nu de samenleving toch opnieuw moet worden ingericht, vindt 56 procent van de Nederlanders dat dit het moment is om duurzaamheid hoog op de politieke agenda te zetten.”

Lees ook: Zeven op tien Nederlanders vindt agressie in het verkeer toegenomen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlanders bereid reisgedrag aan te passen voor klimaat: auto blijft vaker staan
Sluiten