Metro
Metro Binnenland 6 nov 2020 / 15:23 uur

Grapperhaus: ‘Nog geen avondklok dit weekend in gevarenregio’s’

De avondklok is sinds een paar dagen een veelbesproken onderwerp, maar zoals het er nu naar uitziet, tikt de avondklok voorlopig nog niet. En mocht dat ooit wel gebeuren, neem dan een vuilniszak mee als je de straat opgaat.

Er komt nog geen avondklok in regio’s waar het aantal coronabesmettingen nog altijd gevaarlijk snel stijgt. Dat heeft justitieminister Ferd Grapperhaus gezegd na afloop van de ministerraad. „We zijn nog niet op het punt gekomen dat we vinden dat er beslist moet worden over een avondklok”, zegt de bewindsman.

Vuilniszak

Op social media circuleren ondertussen ‘tips’, voor als het straks wel tot een avondklok komt. Neem altijd een vuilniszak mee, tipt iemand in een filmpje. Kun je je prima mee vermommen. Sommigen hopen juist op een avondklok, en anderen absoluut niet. „Dan zie ik m’n vent niet meer!”

Avondklok in getroffen regio’s

Premier Mark Rutte kondigde eerder deze week aan dat in sommige zwaar getroffen regio’s mogelijk een avondklok kan gaan gelden. Met name in de gebieden rond Rotterdam en Dordrecht en Twente is het aantal nieuwe besmettingen nog steeds hoog.

Toen duidelijk werd dat het kabinet voor de instelling van zo’n avondklok gebruik wilde maken van wat wel de noodtoestandwet wordt genoemd, trapte de Tweede Kamer op de rem. De oppositie, maar ook regeringspartij D66, liet weten dat zo’n ingrijpende inperking van de vrijheid alleen kan worden doorgevoerd met parlementaire instemming.

Grapperhaus

Grapperhaus benadrukt dat hij, „als we zelfs maar in de buurt komen van een besluit”, ervoor zal waken dat dit op een democratische manier wordt genomen, met betrokkenheid van de Kamer. Hij bestrijdt overigens dat het kabinet maatregelen door zou willen drukken door de noodtoestand uit te roepen. „Dat past niet bij Nederland”.

Rutte over avondklok

Minister-president Mark Rutte vindt een avondklok in regio’s waar nog veel mensen met corona besmet raken „ook niet prettig”, maar zegt die omstreden en zeer ingrijpende maatregel niet op voorhand te kunnen uitsluiten. „Wij zitten helaas niet in een fase waarin we die luxe hebben”, aldus de premier tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte benadrukt dat hij sluiting van bijvoorbeeld de horeca en van bibliotheken ook „verschrikkelijk” vindt. Het sluiten van scholen en winkels ziet hij evenmin zitten, maar ook die mogelijke aanvullende maatregelen kan hij gezien het nog altijd te hoge aantal besmettingen niet uitsluiten. „We zijn aan het bestuderen of het nodig is”, zegt hij.

De premier erkent dat een avondklok waarschijnlijk niet direct bijdraagt aan een daling van het aantal infecties. Maar het kan wel zorgen voor een betere naleving van de gedragsregels en vergemakkelijkt de handhaving. Rutte wijst erop dat thuisfeestjes nog altijd een bron van veel besmettingen zijn. „Achter de voordeur mogen wij niet handhaven”, zegt hij. „Maar wat je hiermee doet, is dat je voor de voordeur wel kunt handhaven.”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grapperhaus: ‘Nog geen avondklok dit weekend in gevarenregio’s’
Sluiten