Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 18 nov 2020 / 14:02 uur

4 maanden voorwaardelijk voor dronken man die CDA’er Omtzigt belaagde

De officier van justitie heeft vandaag een celstraf van vier maanden, waarvan één voorwaardelijk, geëist tegen de man die Pieter Omtzigt belaagde. Hij heeft de vier maanden gekregen, waarvan alle vier voorwaardelijk.

Het gaat om de 26-jarige Danny V. De man uit Heerlen volgde het CDA-Kamerlid op hinderlijke wijze tijdens een betoging tegen de coronamaatregelen in het centrum van Den Haag. Hij stond heel dicht voor Omtzigt en uitte daarbij doodsbedreigingen en schold de politicus uit.

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib deed aangifte bij de politie. Ook premier Mark Rutte veroordeelde het gedrag. Hij noemde het onacceptabel.

Uitspraak

Danny V. is vanmiddag veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden.

„Met het plegen van deze feiten heeft u de grenzen in vérgaande mate overschreden”, zei de politierechter. De officier van justitie noemde het gedrag van D. „schandalig” en „buitengewoon laakbaar”.

De politierechter sprak de verdachte voor een deel vrij van de aanklacht. „Er is namelijk geen sprake van een voltooide bedreiging. Uw woorden ‘Ik maak je dood’ hebben het slachtoffer Omtzigt een dag later bereikt. Hij gaf aan dat hij toen inmiddels in veiligheid was. De dreiging en de onveiligheidsgevoelens waren op dat moment niet meer aanwezig. Dus daarvoor volgt vrijspraak.”

Bedreiging

De rechter acht een poging tot bedreiging wel bewezen: „Met uw woorden ‘Ik maak je dood’ heeft u op zijn minst voorwaardelijke opzet gehad, een juridische term. Anders gezegd, nam u op de koop toe dat u daarmee Omtzigt kon bedreigen.”

Ook is V. veroordeeld voor het hinderen en belemmeren van het Kamerlid. „U bent recht voor Omtzigt gaan staan. U stond neus aan neus in coronatijd en u dwong hem daarmee zijn looprichting te veranderen of tot stilstand te komen”, zei de politierechter. „Bovendien bent u hem hinderlijk blijven volgen.”

Lees ook: Voorzitter Arib: belagers Plein belemmeren werk Tweede Kamer

Confrontaties op Lange Vijverberg

Tijdens de betoging op 20 augustus keerde een grote groep mensen zich tegen de politie. Onder meer op de Lange Vijverberg tegenover het Torentje waren confrontaties tussen de politie en de demonstranten. Bij de demonstratie raakte een agent gewond en werden meerdere arrestaties verricht.

Dronken voor neus Omtzigt

V. was die avond ook nog aangehouden voor openbare dronkenschap. Hij gaf toe dat hij tijdens het bedreigen van Omtzigt, uren daarvoor, ook al dronken was. Hij was opgefokt na de demonstratie daarvoor, waar de politie had ingegrepen. De actie was niet specifiek tegen Omtzigt gericht, zei hij. Van de belaging zijn meerdere filmpjes online verschenen. Een groep komt op de politicus af en schreeuwt naar hem, een man raakt hem aan. Omtzigt probeert meerdere keren te reageren en geeft aan dat hij zich niet prettig voelt.

De Limburger vertelde de rechter dat hij spijt had van zijn gedrag en daar in het vervolg beter over zal gaan nadenken. „Dit had nooit mogen gebeuren.” De vraag die hij Omtzigt meerdere keren stelde, ‘waarom verraadt u het volk?’, vindt hij overigens nog steeds een terechte vraag. Ook is hij zeker nog van plan naar demonstraties tegen de coronamaatregelen te gaan, ook in Den Haag, de plaats waar hij eerder een gebiedsverbod had. „Dat is mijn grondrecht.”

Eerder veroordeeld

De rechter wees erop dat V. al eerder met politie en justitie in aanraking is gekomen, onder meer voor openbare dronkenschap. Hij is al eerder veroordeeld tot taakstraffen. Een keer heeft hij die uitgevoerd, de andere keer niet – want daar had hij “geen zin in”.

De politierechter in Den Haag doet rond 15.00 uur uitspraak.

Lees ook: Demonstratie tegen coronamaatregelen in Berlijn stilgelegd met waterkanonnen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
4 maanden voorwaardelijk voor dronken man die CDA’er Omtzigt belaagde
Sluiten