Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 13 okt 2020 / 14:48 uur

Weer record coronabesmettingen, 112 mensen het ziekenhuis in

Nieuwe maatregelen blijken hard nodig vanavond, het aantal coronabesmettingen betekent wederom een dagrecord. Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt toe.

Tussen gisterochtend en vanmorgen zijn 7393 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een nieuw dagrecord. Voor het eerst komt het aantal besmettingen boven de 7000 uit. Gisteren meldde het instituut 6844 positieve tests.

Amsterdam meer dan 700 coronabesmettingen in 24 uur

Amsterdam telde afgelopen etmaal 737 nieuwe besmettingen. In Rotterdam werd het virus aangetroffen bij 426 mensen en in Den Haag bij 352 inwoners. In Utrecht kwamen 305 besmettingen aan het licht.

In de afgelopen zeven dagen werden 43.903 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld bij het RIVM. Dat is opnieuw een flinke toename. Vorige week meldde het instituut 27.485 positieve tests in de zeven dagen ervoor, de week daarvoor 19.326 en nog een week eerder 13.471. Sinds het begin van de uitbraak is het virus vastgesteld bij bijna 189.000 mensen in Nederland.

Ruim honderd mensen meer in het ziekenhuis

Ziekenhuizen behandelen momenteel 1410 mensen vanwege het coronavirus. Dat zijn er 112 meer dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen 1133 coronapatiënten, 87 meer dan de voorgaande dag. Op de IC liggen 277 covidpatiënten, een toename van 25. „Het aantal opgenomen stijgt conform de verwachting. De grote toename in de Randstad noopt het LCPS tot verhoging van het aantal verplaatsingen naar andere delen van het land”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Verder werden in een week tijd 1144 mensen vanwege het coronavirus opgenomen op de verpleegafdeling van een ziekenhuis en 192 op een intensive care. Vorige week waren dit er respectievelijk 802 en 121. Het RIVM kreeg 150 meldingen van sterfgevallen, tegen 89 in de week ervoor.

Maatregelen geen effect op coronabesmettingen

„Tot op heden is er nog geen effect te zien van de landelijke maatregelen die op 29 september zijn ingegaan. Het aantal meldingen van positief geteste personen toont nog geen stabilisatie”, concludeert het RIVM.

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is gestegen van 1,17 naar 1,27. Dat betekent dat een groep van 100 besmette mensen zo’n 127 anderen besmet, die op hun beurt ongeveer 161 mensen aansteken. Zo verspreidt het virus zich steeds verder en steeds sneller. Het kabinet wil het reproductiegetal terugbrengen tot onder de 1, zodat het coronavirus langzaam uitdooft.

Lees ook: ‘Droevige wereldpremière’: Nederlandse vrouw (89) overlijdt na herbesmetting

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Weer record coronabesmettingen, 112 mensen het ziekenhuis in
Sluiten