Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 17 okt 2020

RIVM: gedeeltelijke lockdown mogelijk tot december nodig

De ‘gedeeltelijke lockdown’ zoals die sinds woensdagavond van kracht is, kan mogelijk tot in december duren. Jaap van Dissel van het RIVM zegt tegen de NOS dat hij een langere periode verwacht „waarin de aantallen verhoogd zijn”. De besmettingscijfers zullen naar verwachting eerst verder toenemen voordat een eventuele afname volgt.

Van Dissel houdt er daarom rekening mee dat de nieuwe coronamaatregelen niet al na vier weken versoepeld kunnen worden. De NOS had het in het interview met Van Dissel en Jacco Wallinga, verantwoordelijk voor de rekenmodellen, ook over het verloop van de maatregelen die genomen werden. Het tweetal vindt namelijk niet dat het kabinet al eerder veel hardere maatregelen had moeten nemen. „In het slechtste scenario is het zo dat die eerdere maatregelen toch niet effectief blijken. Dat risico kun je gewoon niet lopen”, stelt Wallinga.

Aantal besmettingen moet omlaag

Het kabinet heeft afgelopen week een gedeeltelijke lockdown afgekondigd in de hoop zo het rap toenemende aantal besmettingen terug te dringen. In eerste instantie gelden de nieuwe maatregelen voor vier weken. Daarna wordt gekeken naar hoe het ervoor staat en wat er verder nog nodig kan zijn. Volgens Van Dissel is het belangrijkste dat het aantal besmettingen de komende vier weken naar beneden gaat. Dat kan echter best nog even duren.

„We moeten beseffen dat bij een R van 0,9 100 besmettingen ook nog leiden tot 90 nieuwe besmettingen. Je bent er nog niet meteen van af. Als je dat doorrekent, en tevens doorrekent dat er eerst nog een toename te verwachten is, dan verwacht je dat die periode waarin de aantallen verhoogd zijn langer is. Hoe lang precies, dat is gissen. We houden er rekening mee dat december ook nodig is.”

Veel innovaties

De grote vraag is of dit het nieuwe normaal gaat worden. Een paar maanden wat meer vrijheid, gevolgd door een paar maanden met een gedeeltelijke lockdown. Van Dissel en Wallinga vinden het lastig om die vraag te beantwoorden. „Ik vind dat moeilijk om zonder meer te kunnen beantwoorden. We hebben de afgelopen weken ontwikkelingen gezien op het gebied van testen: sneltesten, in welke vorm dan ook. Dat zal dit zeker mede gaan beïnvloeden”, vertelt Van Dissel.

„En je kunt je voorstellen dat restaurants, de horeca, iedereen die getroffen wordt door de maatregelen, nog beter dan de vorige keer doordenkt: hoe kan ik misschien wel voorkomen dat het toch weer toeneemt? Ik verwacht dat daar veel innovaties zullen zijn.”

Lees ook: Geraldine Kemper wil seksueel geweld bespreekbaar maken in programma

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
RIVM: gedeeltelijke lockdown mogelijk tot december nodig
Sluiten