Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 17 okt 2020 / 08:02 uur

Moslimterrorist Samir A. wilde bloedige aanslag plegen in Nederland

De Rotterdamse moslimterrorist Samir A. wilde daadwerkelijk bloedige aanslagen plegen in Nederland. A. doet zijn uitspraken in de documentaire Staatsvijand Nr. 1 van filmmaker Sinan Can, die maandag wordt uitgezonden. Dat schrijft De Telegraaf, die de documentaire al heeft gezien. Sinds juni zit het oud-lid van de Hofstadgroep opnieuw vast vanwege een terrorismeverdenking.

In 2003 slaat de veiligheidsdienst alarm. Samir heeft chemicaliën voor explosieven in huis. De zaak komt aanvankelijk niet rond, maar bij een tweede huiszoeking een jaar later vindt de recherche plattegronden en aanslagplannen tegen Schiphol, de Tweede Kamer, het ministerie van Defensie, kerncentrale Borssele of het AIVD-kantoor. Een derde aanhouding volgt in 2005. Samir heeft geprobeerd tien Kalasjnikovs, pistolen en bomgordels te kopen, maar ontkent iets van plan te zijn geweest.

Foto van de Tweede Kamer
Bij een tweede huiszoeking een jaar later vindt de recherche plattegronden en aanslagplannen tegen Schiphol, de Tweede Kamer, het ministerie van Defensie, kerncentrale Borssele of het AIVD-kantoor. Foto: ANP BART MAAT

Tegenover Sinan Can vertelt hij hoe het echt zat. „Als we alle middelen hadden gehad, dan was het wel tot iets gekomen. Tot een aanslag, ja.” Het terreuralarm was terecht, geeft hij nu toe. „We waren aan het spelen met ideeën van wat wordt het nou, een kerncentrale is wel heel ludiek maar ook weer te schadelijk, dus wat zal het zijn, de Tweede Kamer, een militaire kazerne, Schiphol, AIVD-gebouw, er waren meerdere opties. We hadden het idee, zullen we wat doen, is het niet tijd om een daad te stellen?”

IS-vrouwen

A. werd veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4 en 9 jaar door respectievelijk het hof Amsterdam (2007) en het hof Den Haag (2008) voor het voorbereiden van een (terroristische) aanslag. Hij kwam in september 2013 vrij.

Samir A. zit sinds juni weer vast vanwege een terrorismeverdenking. Hij stuurde grote geldbedragen aan Nederlandse IS-vrouwen in Koerdische kampen. Een deel van hen is eerder dit jaar ontsnapt en loopt nu vrij rond.

Lees ook: 12 jaar geëist tegen echtpaar dat Nederlandse stagiaire ontvoerde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Moslimterrorist Samir A. wilde bloedige aanslag plegen in Nederland
Sluiten