Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 29 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Europa massaal tegen handhaven zomer- en wintertijd

De klok verzetten. Dat doen we twee keer per jaar, maar eigenlijk is het maar onzin. Dat vinden we (Europeanen) zelf althans, zo’n tachtig procent is voor de afschaffing van de zomertijd.

Op een online enquete van de Europese Commissie hebben maar liefst 4,6 miljoen mensen gereageerd en de uitslag is dus vrij duidelijk. Het is nu nog de vraag of de Europese Commissie er ook iets mee wil gaan doen.

Ieder voor zich

Als zijn een voorstel in zouden dienen om vervolgens het Europarlement en de lidstaten erover te laten bepalen. Als zij hiervoor dan hun ‘ja’ geven, mag elk land voor zich nog gaan bepalen of ze hier aan meedoen.

Er is in ieder geval een goede kans dat dit onderwerp behandeld zal worden. Niet voor niets werd de poll door de Europese Commissie zelf georganiseerd. ,,Als het resultaat van een consultatie zo voor de hand ligt, moet de Europese commissie dat niet negeren", stelt Europarlementariër Peter Liese.

Afschafvoorstel

De Duitser hoopt dan ook dat de Europese Commissie snel met een afschafvoorstel komt. ,,Dan kan de wet worden aangenomen voor de Europese verkiezingen volgend jaar mei.”

Ook CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik hoopt hierop. ,,Hoog tijd dat de Europese Commissie nu met een voorstel komt tot afschaffing van het klokverzetten”, zegt ze tegenover Het Algemeen Dagblad. ,,Wat mij betreft is oktober of maart de laatste keer dat we de klok verzetten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.