Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 23 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Hoe vernietig je virusdeeltjes op een mondkapje? Wat dacht je van een magnetron

Volgens arts-microbioloog Wim Ang kun je met een magnetron jouw mondkapje ontdoen van virusdeeltjes. Door de magnetron twee minuten op 600 watt te zetten worden virusdeeltjes vernietigd.

Dat vertelde de UMC-arts gisteravond in het programma NH De Corona Peiling. Het klinkt wellicht gek, maar het lijkt toch echt te kunnen. Volgens de microbioloog is het namelijk aangetoond. „Als je virussen op een stukje stof doet en je stopt dat stukje stof in de magnetron, dan wordt het zo warm, dat de virussen er dood van gaan.”

Metalen randje

Maar dat betekent niet dat we nu massaal onze mondkapjes in de keukenapparaten moeten gooien. In wegwerpmondkapjes zit namelijk een metalen randje aan de bovenkant. En metaal en een magnetron gaan niet goed samen. Dus dat betekent: oppassen! „Je moet die dingen er eerst uitpeuteren wil je je mondkapje in de magnetron doen en daarna weer een methode vinden om het erin te doen”, vertelt de microbioloog. Zijn advies over de wegwerpmondkapjes is: „Ga dat nu niet doen in de magnetron, want dat is veel meer werk en dan is het ook nog de vraag of ze wel goed blijven.”

Maar, dat geldt niet voor de wasbare mondkapjes. Die kunnen wel in de magnetron, maar ook gewoon in de wasmachine. Ang raadt het gebruik van de wasmachine aan bij vlekken in de mondkap. „Als er vlekken of een beetje spuug op zit dan is het toch veel beter om hem in de wasmachine te stoppen want de spuugvlekken gaan er heus niet uit in de magnetron.”

‘In de fik’

De arts licht zijn ‘magnetron antwoord’ nog even verder toe: „Ja dat kan, want als er virus op zit, wordt het wel geïnactiveerd door de energie van de magnetron. Er zijn mensen die het hebben uitgezocht: twee minuten op 600 watt, maar kijk uit dat je mondkapje niet in de fik vliegt.”

Lees ook: Ook bij melding corona-app werkt het ziekenhuispersoneel door

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.