Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 6 okt 2020 / 08:26 uur

Weekcijfers: meer dan 25.000 coronabesmettingen in 7 dagen

De tweede golf aan coronabesmettingen is vooralsnog niet gestopt. Dat blijkt uit de opgetelde cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de hele week.

In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 25.000 besmettingen vastgesteld. Het RIVM meldde vorige week dinsdag dat het in de zeven dagen ervoor 19.326 meldingen van positieve tests had gekregen. De week daarvoor steeg het aantal besmettingen met 13.471 en nog een week eerder kwamen 8265 coronagevallen aan het licht.

Dagrecord coronabesmettingen

Tussen zondagochtend en gistermorgen werden 4581 positieve tests geregistreerd, een nieuw dagrecord.

Zeker 230 mensen zijn in de afgelopen zes dagen in een ziekenhuis opgenomen. Het aantal doden door corona steeg in de afgelopen zes dagen met 68. Hier kunnen ook oudere sterfgevallen tussen zitten, die nu pas zijn doorgegeven en verwerkt.

Eén gemeente vrij van coronabesmettingen

Amsterdam kende de grootste stijging. In de afgelopen zes dagen zijn daar 2259 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het aantal coronagevallen in Rotterdam steeg met 1793 en in Den Haag met 1426. Andere snelle stijgers zijn Utrecht, Groningen en Tilburg. Schiermonnikoog is de enige gemeente waar in de afgelopen zes dagen het coronavirus niet is vastgesteld. Het Waddeneiland is sowieso nog de enige coronavrije gemeente in het land.

Den Haag telde in de afgelopen zes dagen zeven sterfgevallen. In de gemeenten Vijfheerenlanden, Haarlemmermeer en Rotterdam werden vijf mensen geregistreerd die zijn overleden aan corona.

Het officiële aantal besmettingen stond maandag op 140.471. Slechts twee weken geleden werd de 100.000e besmetting vastgesteld. Als het aantal positieve tests in dit tempo blijft groeien, gaat Nederland voor het eind van oktober door de grens van 200.000 besmettingen.

Zestien gemeenten boven de 1000

Amsterdam telt de meeste besmettingen sinds het begin van de uitbraak. De hoofdstad komt vandaag boven de 15.000 positieve tests uit. Rotterdam staat op 11.362 bevestigde gevallen, Den Haag op 8384 en in de stad Utrecht zijn tot maandag 4241 inwoners positief getest. Nijmegen kwam gisteren als vijfde gemeente boven de grens van 2000 gevallen uit. Behalve die vijf steden zijn er nog zestien gemeenten met meer dan duizend besmettingen.

Sinds het begin van de uitbraak zijn zeker 12.940 mensen in Nederland in een ziekenhuis opgenomen vanwege een coronabesmetting. Van 6461 mensen is bekend dat ze aan het virus zijn overleden.

Een foto van Diederik Gommers en Famke Louise bij Eva Jinek
Zangeres Famke Louise en Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care tijdens de uitzending van de talkshow Jinek. Foto: ANP / Phil Nijhuis

Gaan we richting een mondkapjesplicht?

Burgemeesters in het Veiligheidsberaad willen af van het dringende advies om mondkapjes te dragen. Volgens hen schept dit advies onduidelijkheid en bovendien hebben zij zo geen handvatten om te kunnen handhaven. „Een plicht is helderder”, zo meldden zij gisteravond na overleg. Verplicht een mondkapje dragen in openbare binnenruimtes is een goed idee, vindt 71 procent van de Nederlanders. Dat bleek gisteravond na onderzoek van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws en het televisieprogramma Jinek, dat gisteravond anderhalf uur lang – onder meer met Diederik Gommers en Famke Louise – aandacht aan corona en de maatregelen besteedde. Voor het onderzoek werden meer dan duizend mensen bevraagd.

Vanwege het coronavirus geldt nu het dringende advies om in openbare ruimten als winkels, bibliotheken en horecagelegenheden een mondkapje op te doen.

Lees ook: Ernst Kuipers denkt dat er snel nieuwe coronamaatregelen nodig zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Weekcijfers: meer dan 25.000 coronabesmettingen in 7 dagen
Sluiten