Ista van Galen
Ista van Galen Binnenland 29 okt 2020 / 17:48 uur

Blauwe inhaalbaan in Utrecht voor snelle fietsers: ‘Veilige manier om rechts te blijven’

Tussen het Utrechtse Doorn en Leersum ligt sinds deze week een fietspad met een blauwe inhaalbaan. Deze moet het er veiliger maken voor alle fietsers die met verschillende snelheden fietsen. Via het blauwe gedeelte kunnen de ‘snelle fietsers’ anderen inhalen.

De inhaalbaan, genaamd de Bliksemsnelle Baan, ligt naast de N225 en is ongeveer 300 meter lang. Komende vier weken kun je eroverheen fietsen.

Inhaalbaan voor veiligheid

„De blauwe inhaalbaan is voor fietsers die sneller gaan”, legt Marlies Verhoef van de provincie Utrecht uit. „Er zijn nu zo veel  verschillende snelheden op fietspaden. Het idee is dat mensen op bijvoorbeeld e-bikes, speed pedelecs en racefietsen zo dus veel makkelijker in kunnen halen.” De fietsers die ‘langzamer’ zijn kunnen volgens Verhoef zo veiliger aan de rechterkant van het pad blijven.

De inhaalbaan is het winnende idee van de prijsvraag Fietspad van de Toekomst van de provincie Utrecht. „De prijsvraag is uitgeschreven om innovatieve ideeën op te doen over hoe mensen fietsen in de toekomst zien en wat voor ideeën ze daarbij hebben. De Bliksemsnelle Baan was een van de vele ideeën”, vertelt Verhoef.

Tijdelijk fietspad

Voor nu is de Bliksemsnelle Baan nog een pilot. „We hebben een enquête en roepen mensen op om hun ervaringen met de inhaalbaan met ons te delen. Of ze nou positief of negatief zijn. Zo krijgen we een goed beeld van of zo’n idee werkt.” Over vier weken worden alle ervaringen verzameld en bekeken.

Mochten mensen nou enthousiast zijn over de blauwe inhaalbaan, dan komt hij mogelijk ook op andere plekken in Utrecht. „Als hij buitengewoon bevalt, dan kunnen we kijken of we een uitbreiding kunnen realiseren”, aldus Verhoef. Maar voor nu moet je dus nog even naar Doorn als je gemakkelijk andere fietsers wil inhalen.

Lees ook: Meerdere aanhoudingen in Frankrijk op verdenking van aanslag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Blauwe inhaalbaan in Utrecht voor snelle fietsers: ‘Veilige manier om rechts te blijven’
Sluiten