Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 29 okt 2020 / 16:32 uur

Meerdere aanhoudingen in Frankrijk op verdenking van aanslag

Op meerdere plekken in Frankrijk zijn vandaag mannen met messen aangehouden. Eén daarvan zou mogelijk een aanslag willen plegen op een plaatselijke kerk in een voorstad van Parijs. In Lyon is ook een man aangehouden, die wilde met een lang mes een tram binnengaan.

In Sartrouville, een voorstad van Parijs, is een man aangehouden. Hij zou een aanslag willen plegen op een plaatselijke kerk. Zijn vader waarschuwde de Franse politie en zei dat hij „zoals in Nice” zou willen doen. Daarmee doelt hij op de aanslag die daar eerder vandaag plaatsvond. De man is aangehouden in de buurt van de kerk.

In het centrum van Lyon is ook een man aangehouden. Hij wilde met een lang mes van 30 centimeter lang een tram binnengaan. Volgens plaatselijke media gaat het om een 26-jarige man die psychiatrische problemen heeft. Na zijn arrestatie verklaarde hij dat hij stemmen hoorde die zeiden hem te gaan doden.

Aanslag Nice

Eerder vandaag viel een man in Nice mensen aan met een mes in de buurt van de basiliek Notre-Dame. Het waarschijnlijk om een terroristische aanslag. Drie mensen zijn door de dader vermoord en zes zijn gewond geraakt. De aanslagpleger is neergeschoten door de politie die een onderzoek heeft ingesteld naar moord als onderdeel van een terroristische aanslag.

Het is al de derde keer dat Nice met dit geweld te maken heeft. In februari 2015 viel een crimineel en jihadist militairen met een mes aan die de wacht hielden bij een joods centrum, vlakbij de basiliek. In 2014 vielen op de nationale feestdag (14 juli) bijna negentig doden toen een 31-jarige Tunesische jihadist inreed op een menigte.

Op deze foto zijn politieagenten te zien bij de kerk waar de aanval plaatsvond.
Veel Franse politie bij de kerk waar de aanslag plaatsvond. Foto: ANP

Motieven

Over de motieven van de dader van donderdag, die na zijn arrestatie Allahu akbar schreeuwde, staat nog niks vast. De Franse president Macron heeft zich de woede van moslimextremisten op de hals gehaald met zijn reactie op de terroristische moord eerder deze maand op een leraar in Conflans-Sainte-Honorine, vlakbij Sartrouville.

Lees ook: Aanvaller Nice bleef ‘Allahu akbar’ zeggen, ook na schoten van politie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meerdere aanhoudingen in Frankrijk op verdenking van aanslag
Sluiten