Metro
Metro Binnenland 31 okt 2020 / 09:38 uur

Ambtenaren maken kans op hogere coronabonus dan zorgpersoneel

Een deel van de ambtenaren dat op het ministerie werkt, kreeg in de zomer al een bonus voor de extra inzet vanwege de coronacrisis. Het bedrag van deze bonussen kon oplopen tot maximaal een maandsalaris, zo meldt RTL Nieuws. En dat terwijl het zorgpersoneel nog altijd wacht op haar extra tegemoetkoming van 1000 euro, een bedrag dat aanzienlijk lager is dan wat de ambtenaren kunnen krijgen.

De afspraken over de bonussen die de ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zouden krijgen, zijn aan het begin van de coronacrisis al gemaakt. Het personeel van VWS dat extra betrokken is geweest bij de bestrijding van de coronapandemie, kan in aanmerking komen voor een bonus.

Maximaal een maandsalaris

Nu blijkt dus dat deze desbetreffende bonussen al lang zijn uitgedeeld. Het ministerie wil echter niet zeggen om hoeveel geld het gaat en naar wie de bonussen precies zijn gegaan. RTL Nieuws zocht contact met woordvoerder Martijn Janssen. Ook hij wil niet zeggen hoeveel ambtenaren de bonus hebben ontvangen en om hoeveel geld het gaat. Janssen verwijst naar de jaarrapportage die later naar buiten gebracht wordt. Daarin zou verantwoording worden afgelegd over onder meer de coronabonussen.

In een Kamerbrief stelde minister Hugo de Jonge dat er regels zijn die gelden als het gaat om het geven van bonussen. Deze afspraken gelden dus ook voor de coronabonussen van het ministerie. Als je van die afspraken uitgaat, blijkt dat de coronabonussen flink op kunnen lopen tot maximaal een maandsalaris.

Pijnlijk en schrijnend

Maarten Hijink van de SP vroeg minister De Jonge eerder al naar deze kwestie. Het is volgens hem pijnlijk dat zorgpersoneel nog altijd wacht op de coronabonus, terwijl de ambtenaren een soortgelijke bonus in de zomer al ontvingen. Daarnaast noemt hij het „schrijnend” dat ambtenaren van het ministerie van VWS hogere bonussen krijgen dan zorgmedewerkers.

Lees ook: Mogelijk in december al coronavaccin beschikbaar in Groot-Brittannië

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ambtenaren maken kans op hogere coronabonus dan zorgpersoneel
Sluiten