Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 31 okt 2020 / 08:43 uur

Mogelijk in december al coronavaccin beschikbaar in Groot-Brittannië

Groot-Brittannië bereidt zich voor om al vóór de kerstdagen een coronavaccin beschikbaar te stellen aan kwetsbare doelgroepen en zorgpersoneel. Volgens bronnen rondom de Britse regering zou het gaan om zo’n 30 miljoen vaccins, schrijft het AD. In Nederland is een dergelijk plan nog niet naar buiten gebracht. De Gezondheidsraad komt in november met een advies over hoe de vaccinatiecampagne in ons land zou moeten verlopen.

De Nederlander Marcel Levi, die leiding geeft aan zeven academische ziekenhuizen in Londen, bevestigt het nieuws uit het Verenigd Koninkrijk tegenover het AD en spreekt van een „heftige, maar concrete opgave”. Hij moet in opdracht van de Britse overheid een plan klaarmaken om tussen de eerste en derde week van december zo’n 2 miljoen inwoners in Londen te vaccineren tegen corona.

Andere coronavaccins

„Alles wijst erop dat de twee vaccins die het verst in ontwikkeling zijn – van de farmaceuten AstraZeneca en Pfizer – een goede afweerreactie tegen het coronavirus teweegbrengen en veilig zijn. Er gloort nu echt licht aan het einde van de tunnel.”

Het is volgens Levi goed mogelijk dat er later een nog beter vaccin op de markt komt. Maar dat zou geen reden moeten zijn om je niet te laten vaccineren zodra het kan. „We weten nu al dat AstraZeneca of Pfizer nooit genoeg kunnen produceren om iedereen van een prik te voorzien. Dus er is genoeg ruimte over om andere vaccins te ontwikkelen.”

Zou een mogelijk coronavaccin er straks zo uit zien?
Levi denkt dat het mogelijk vaccineren van mensen in Groot-Brittannië een kettingreactie tot gevolg kan hebben (Afbeelding: ANP / Koen van Weel

Ook voor Nederland acht Levi een vaccin „medio december haalbaar”. „Qua toelating op de markt lopen de Britten gelijk op met de rest van de EU”. De grote vraag is in hoeverre de politiek het risico durft te nemen bij het gebruiken van een nieuw vaccin. Levi vroeg aan een Britse minister waarom men in de politiek extra voorzichtig is als het gaat om een coronavaccin.

De schuld krijgen

„Die minister gaf me letterlijk het antwoord: ‘Als er iemand in het land doodgaat aan het vaccin, of een heel ernstige bijwerking krijgt, en ik heb heb dat vaccin vervroegd vrijgegeven, dan is het míjn schuld. Terwijl: als er iemand aan corona overlijdt, of ernstige gezondheidsklachten krijgt nadat zijn winkel failliet is gegaan, dan is die link veel minder direct.’ Je ziet dat politici zich vaak zo gedragen. Ze willen niet persoonlijk ergens de schuld van krijgen.”

Toch denkt Levi dat het mogelijk vaccineren van mensen in Groot-Brittannië een kettingreactie tot gevolg kan hebben. „Als er beelden uit Engeland komen van rijen mensen die zich laten vaccineren, dan denk ik dat het overal gaat gebeuren. Ook in Nederland.”

Lees ook: Trump: doktoren liegen over aantal coronadoden vanwege geld

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Mogelijk in december al coronavaccin beschikbaar in Groot-Brittannië
Sluiten