Metro
Metro Sport 16 okt 2020 / 16:35 uur

Profsporters (niet voetballers) voelen de pijn: ‘We worden weggezet als amateurs’

Waarom voetballers wel, en wij niet? moet hij hebben gedacht, toen hij het nieuws hoorde. En hij is niet de enige.

Voorzitter Ramses Braakman van de Dutch Basketball League is dan ook zeer teleurgesteld dat minister Tamara van Ark van Sport geen uitzondering maakt voor de eredivisie in het basketbal in de gedeeltelijke lockdown. „We zijn een professionele sport en dan doet het toch wel pijn als je wordt weggezet als amateurs”, zegt hij naar aanleiding van de verklaring van Van Ark dat alleen het betaald voetbal in de ere- en eerste divisie en het eredivisievoetbal voor vrouwen mogen doorgaan.

Sterkere lobby

Braakman hoopt dat hij samen met enkele andere bonden en sportkoepel NOC*NSF de minister nog op andere gedachten kan brengen. „Ik had gehoopt dat onze lobby sterker zou zijn, maar de minister heeft haar besluit al genomen voordat er een echt gesprek is geweest. Dat gesprek moet er toch wel komen, want wij kunnen waarborgen dat we onze competitie op een verantwoorde wijze kunnen laten plaatsvinden.”

Basketbal bubbel

Braakman stelt dat de twaalf teams in de Basketball League zich goed houden aan de coronaprotocollen. „Onze teams bevinden zich in een ‘bubbel’, spelers en stafleden worden dagelijks gecontroleerd op hun gezondheid. Ik durf de stelling wel aan dat de onze competitie professioneler is georganiseerd dan menig club in het vrouwenvoetbal of eerste divisie.”

Op social media wordt gereageerd. De een snapt niets van het besluit, „dit zal catastrofale gevolgen hebben”, een ander kan er wel inkomen. „Ik zie nog geen 10.000 mensen met hun bord op schoot kijken naar de samenvatting van Nederlands basketbal of hockey.”

NOC*NSF

Ook NOC*NSF heeft teleurgesteld gereageerd op het besluit van sportminister Tamara van Ark. De sportkoepel wilde ook af van de nu verplichte maximale groepsgrootte van vier personen in de breedtesport.

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF: „Het is jammer dat wij nu op deze twee belangrijke onderwerpen niet met de minister in gesprek kunnen gaan. Gezien de huidige verspreiding van het virus ziet het kabinet geen mogelijkheid om sport verder uit te zonderen van de maatregelen, laat de minister ons weten. Dat respecteren wij. Wel doet de minister ons de toezegging om snel in gesprek te gaan over mogelijkheden waarop dit wel zou kunnen zodra de ontwikkelingen dat weer toelaten. Dat gesprek gaan wij graag aan.”

Lees ook: Grimmige confrontatie witte boeren en zwarte demonstranten Zuid-Afrika

Hockeyers

Ook de KNHB is teleurgesteld in het besluit van minister Van Ark, vooral omdat er nog geen overleg heeft plaats kunnen vinden tussen sportkoepel NOC*NSF en de overheid, staat in een verklaring. „De hockeybond denkt met de hoofdklasse dames en heren te kunnen voldoen aan de eisen die op dit moment ook aan de eredivisie en eerste divisie voetbal worden gesteld. Daarover was de KNHB graag het gesprek aangegaan met de minister en NOC*NSF. De KNHB hoopt dat dat gesprek op korte termijn alsnog zal plaatsvinden.”

Professioneel

Directeur Erik Gerritsen had zijn ongenoegen al kenbaar gemaakt nadat het kabinet dinsdag besloot alle sportcompetities stil te leggen om het coronavirus te bedwingen, met uitzondering van het betaald voetbal. „Als behalve de eredivisie ook de eerste divisie en ook de vrouwen eredivisie mag doorgaan, vind ik het niet meer dan logisch dat we in de hoofdklasse hockey wedstrijden kunnen blijven spelen. De hoofdklasse is de meest professionele hockeyclubcompetitie ter wereld, met budgetten die vergelijkbaar zijn met de eerste divisie”, zei hij op hockey.nl.

„Ik zie niet in waarom de ene competitie dan wél mag doorgaan en de ander niet. Bovendien geldt voor geen enkele andere sport in Nederland dat de beide topcompetities tot de beste in de wereld behoren en dat alle nationale en internationale sterren er spelen.”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Profsporters (niet voetballers) voelen de pijn: ‘We worden weggezet als amateurs’
Sluiten