Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 21 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

1943 coronapatiënten in het ziekenhuis (in België bijna 3000)

Ziekenhuizen in het land komen steeds meer onder druk te staan door het groeiend aantal coronapatiënten. Over de afgelopen 24 uur werd ook weer een record aantal besmettingen gemeld: ruim 8700.

In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 1943 coronapatiënten. Dat zijn er 84 meer dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensivecareafdelingen liggen nu 450 coronapatiënten, een stijging van 31. De meeste mensen met COVID-19 liggen op een verpleegafdeling.

Coronapatiënten verplaatst

Door de drukte zijn het afgelopen etmaal 27 patiënten overbracht naar ziekenhuizen in andere regio’s. In steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leiden liggen veel coronapatiënten in het ziekenhuis.

„Het aantal COVID-patiënten blijft stijgen. Dit volgt op de aanhoudende stijging van het aantal besmettingen. De ic-opnames stijgen momenteel naar verhouding nog sneller dan de klinische opnames. In de afgelopen zeven dagen is het aantal ic-opnames met 50 procent gestegen en het aantal klinische opnames met 27 procent”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

In België nog meer coronapatiënten

De cijfers in België blijven in het hele land omhooggaan. Bijna 3000 coronapatiënten zijn in de Belgische ziekenhuizen opgenomen, zei viroloog Steven Van Gucht tijdens een persconferentie van de gezondheidsautoriteiten. Mogelijk zijn er wel eerste tekenen dat de verspreiding van het virus vertraagt. Het aantal nieuwe besmettingen verdubbelt om de negen dagen, terwijl dat vorige week nog om de zeven dagen was, aldus Van Gucht.

Een foto van Steven van Gucht uit België
De Belgische viroloog Steven van Gucht. Foto: AFP / Danny Gys

Er lagen dinsdag 2969 mensen in het ziekenhuis. Volgens de jongste cijfers werden tussen 14 en 20 oktober elke dag gemiddeld 295 mensen opgenomen, een toename van 94 procent ten opzichte van de week ervoor. Gemiddeld kwamen er dagelijks 8975 nieuwe coronagevallen bij. De laboratoria zijn gisteren overigens vanwege ondercapaciteit gestopt met het testen van mensen die geen symptonen hebben.

Van Gucht hoopt dat binnen een tiental dagen de curve ombuigt door de strengere landelijke coronamaatregelen die maandag zijn ingegaan. Zo zijn de restaurants en cafés vier weken dicht en geldt een landelijke avondklok tussen middernacht en 5.00 uur in de ochtend.

Nieuw record Nederland: 8764 positieve tests

Tussen gisterochtend en vanmorgen zijn 8764 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een nieuw dagrecord. Gisteren meldde het gezondheidsinstituut 8175 positieve tests. Het aantal door COVID-19 veroorzaakte sterfgevallen nam het afgelopen etmaal met 59 toe, het hoogste aantal in maanden. Gisteren meldden de onderzoekers dat 46 mensen recentelijk waren overleden aan het coronavirus.

Een foto van een test om te weten hoeveel coronapatiënten zijn
Met een wattenstaafje neemt een verpleegkundige van Medicorps wat slijm af uit de neus en mond van een personeelslid. Foto: ANP / Rob Engelaar

Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 253.000 mensen in Nederland positief getest. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 57.000 nieuwe besmettingen gemeld. Rotterdam-Rijnmond liet een toename zien afgelopen etmaal van 947 nieuwe positieve tests. Amsterdam-Amstelland telde 882 nieuwe gevallen, gevolgd door de provincie Utrecht met 722 positieve tests. Midden- en West-Brabant liet een toename zien van 696 positieve tests. Haaglanden volgde met 619 nieuwe gevallen.

Lees ook: Ab Osterhaus: ‘Totale lockdown van 4 weken is nodig’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.