Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Radio & tv 21 okt 2020 / 07:41 uur

Ab Osterhaus: ‘Totale lockdown van 4 weken is nodig’

Twee weken geleden was er een toename in de corona-besmettingen van 60 procent te zien, vorige week van 30 procent. Ook de afgelopen dagen was er sprake van een lichte afvlakking. Hoewel je dan op het eerste oog zou kunnen zeggen dat het de goede kant op gaat, is dat volgens viroloog Ab Osterhaus totaal nog niet het geval. Volgens hem is een korte, totale lockdown nodig om het tij te keren. Dat zei hij gisteravond in Op1.

„Ik denk dat het zo niet verder kan”, zegt de veelgevraagde corona-deskundige aan tafel bij Thijs van den Brink en Giovanca Ostiana. Volgens hem zien we nog steeds geen daling in de RIVM-cijfers. „We zien enigszins een afvlakking, maar we moeten een daling zien. Daarvoor moeten andere dingen gebeuren.”

Lockdown van 4 weken

Er komt hoe dan ook een lockdown, zegt Osterhaus. „Hoe eerder we die krijgen, hoe beter. Ik maak me grote zorgen, ik voorspel: als we niks anders doen, dan zien we de lijn verder omhoog gaan.”  Hij pleit voor een korte, totale lockdown en wijst naar landen als Nieuw-Zeeland en Japan die ook „op die manier het virus helemaal hebben weggedrukt”. „Binnen 4 weken zijn we het virus dan kwijt.”

Ook Ginny Mooy, antropoloog en lid van het Red Team (het deskundig team dat (on)gevraagd advies geeft aan het kabinet over het coronavirus) zat gisteravond aan de Op1-tafel en is voor een volledige lockdown. „We zien nu een klein beetje daling in de stijging, maar het is een afvlakking. We zijn gewoon niet snel genoeg. We moeten dit dus nog niet als goed nieuws brengen, want dan ga je je risico’s ruim inschatten.”

Volgens Osterhaus heeft Nederland „een eindstrategie” nodig. „Die hebben we nu niet. Op een gegeven moment, met de mentaliteit die de mensen hebben, komt het virus weer omhoog.”

Verpleeghuizen

Een overgrote meerderheid van het personeel in de verpleeghuizen ervaart nu, aan het begin van de tweede golf, al minstens zo veel werkdruk als tijdens de eerste coronagolf. Dat meldt NRC.

Het ziekteverzuim in verpleeghuizen ligt nu landelijk rond de 10 procent en neemt toe, doordat personeel nog psychische klachten heeft van de eerste golf of zelf besmet is geraakt. Door het verzuim ervaart ander personeel meer werkdruk, wat weer tot nieuw ziekteverzuim kan leiden. „Een vicieuze cirkel dreigt”, zegt hoogleraar ouderenzorg Jan Hamers van de Universiteit Maastricht.

Uit Hamers’ onderzoek onder 76 verpleeghuizen blijkt dat een derde van de verpleeghuizen nog altijd moeite heeft om personeel snel te laten testen. Dat is opmerkelijk omdat sinds vorige maand een voorrangsregeling voor zorgpersoneel geldt. Zes op de tien verpleeghuizen zegt onvoldoende capaciteit te hebben om ook vrijwilligers te kunnen testen. Dat geeft een extra druk op het personeel, dat het toch al met minder hulp moet doen.

Lees ook: Na kort geding: horeca blijft dicht, ‘dit wordt een ongekende kaalslag’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ab Osterhaus: ‘Totale lockdown van 4 weken is nodig’
Sluiten