Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 19 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Trump kondigt snelle nominatie nieuwe opperrechter aan

De Amerikaanse president Trump wil snel een nieuwe kandidaat voor het Amerikaanse Hooggerechtshof voordragen aan de Senaat. Dat zei hij amper een dag na het overlijden van Ruth Bader Ginsburg, het progressiefste lid van het hof. Ginsburg overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd. Ze kampte al tien jaar met verschillende vormen van kanker.

„We zijn in deze machtspositie gezet om beslissingen te nemen voor de mensen die ons hebben gekozen. Als belangrijkste functie wordt alom beschouwd de selectie van de rechters van het Hooggerechtshof. We houden ons aan deze verplichting, zonder vertraging”, schreef Trump op Twitter.

Mocht Trump een nieuwe conservatieve rechter benoemd weten te krijgen, dan hebben de conservatieven een meerderheid van zes tegen drie rechters in het hof. Progressieve Amerikanen zijn bang dat de rechters dan bijvoorbeeld het recht op abortus zullen terugdraaien. Dat is een lang gekoesterde wens van veel Republikeinen.

Felle politieke en juridische strijd

Als de Senaat werkelijk de nominatie van Trump in stemming brengen voor de verkiezingen op 3 november dat wacht het land een felle politieke en juridische strijd. Vooral de Democraten zullen alles uit de kast willen halen om een snelle benoeming te voorkomen. De Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell heeft al gezegd snel een kandidaat in stemming te willen brengen als Trump iemand nomineert.

Opvolger

Amy Coney Barrett, rechter bij een federaal hof van beroep, is een van de belangrijkste favorieten om Ruth Bader Ginsburg op te volgen in het Amerikaans Hooggerechtshof. Dat heeft NBC News vandaag gemeld, met een beroep op drie bronnen. Volgens ingewijden, onder wie een functionaris van het Witte Huis, wordt ‘de komende dagen’ een kandidaat gepresenteerd.

Barrett is 48 jaar en heeft, omdat opperrechters in de VS voor het leven worden aangesteld, nog een lange carrière voor de boeg. Ze stond in 2018 ook al op de shortlist met mogelijke vervangers van Anthony Kennedy, die met pensioen ging. Uiteindelijk koos Trump ervoor Brett Kavanaugh naar voren te schuiven. Barrett is devoot katholiek, moeder van zeven kinderen van wie twee geadopteerd en fel tegenstander van abortus.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump kondigt snelle nominatie nieuwe opperrechter aan
Sluiten